Boje se znovu rozběhnou až o Vánocích ve čtvrtek 26. prosince, kdy třeba plzeňská Škodovka hostí v derby Karlovy Vary.

„V rychle běžící soutěži si hráči krátké volno určitě zaslouží. Je dobré, že alespoň na chvíli vysadí z kolotoče tréninků, zápasů a cestování," říká plzeňský trenér Milan Razým.

Poslední střetnutí jeho svěřencům nevyšlo. V neděli obhájci titulu stále v sestavě bez Martina Straky a Ryana Hollwega padli v Litvínově 1:2 a ve třetím ze čtyř uplynulých zápasů vyšli naprázdno.

„Beru to tak, že třikrát z toho jsme hráli u soupeřů a mezitím v pátek jsme doma po výborném výkonu porazili Třinec 4:0," ohlíží se Razým. „Nakonec blízko k bodům jsme měli jak v Liberci, tak teď naposledy v Litvínově," podotýká kouč.

Naopak litvínovská Verva vyhrála devátý z posledních deseti duelů a o něco si zase upevnila svou pozici v desítce. Pod trenérským duem Radim Rulík – Miloslav Hořava nebodovala pouze ve dvou vystoupeních ze sedmnácti.

„Šlo o urputný souboj, v němž dominovaly obrany i oba brankáři," říká Razým a zároveň míní, že alespoň bod by si Plzeň zasloužila.

Oba góly Litvínova dal v neděli zkušený útočník Martin Ručinský.

Na jeho první trefu v končící výhodě pět na tři z poloviny zápasu dokázal ve třetí třetině odpovědět Radek Duda, ale Ručinský v 58. minutě skóroval podruhé.

Že šlo o vítěznou trefu, si osobně pohlídal. V samém závěru, kdy se hosté bez gólmana hnali v šesti za vyrovnáním, odklidil do bezpečí puk už mířící do litvínovské sítě.

„Rána obránce Tomáše Slováka propadla za brankáře Francouze, ale Rúča (Ručinský) ji odpálil z brankové čáry," lituje Razým.

Škodováci se však i přes poslední porážku drží po 31 kolech s 54 body na třetí příčce extraligové tabulky.

Od celků z hranice přímého postupu do play-off, šestých Vítkovic a sedmého Třince, dělí modrobílou družinu šest bodů.

„Pořád se hlavně koukáme dopředu. Ze tří zápasů do konce roku hrajeme dvakrát doma, a to by se mělo na bodovém zisku projevit," míní kouč.

A jaký program hráčům před blížícími se svátky připravil? „Ve čtvrtek se sejdeme k dvěma tréninkům, v pátek na jeden. V sobotu je volno a od neděle začne obvyklý předzápasový rytmus, který přeruší jen Štědrý den. Na Boží hod si zatrénujeme odpoledne a na Štěpána nás čeká derby s Vary," prozrazuje Razým.

Zároveň věří, že příští zápas odehraje Plzeň už v sestavě s Hollwegem a možná i s Martinem Strakou.

„Byl by to pro nás, ale i pro fanoušky pěkný vánoční dárek," podotýká Milan Razým.