Kardinální otázka sužovala plzeňské trenéry před startem extraligy a odpověď je pro modrobílou družinu nepříznivá. Plzeňský kapitán Martin Straka oznámil, že zranění ho ještě nepustí do hry. Fanoušci se tak při obnovené premiéře Škody Plzeň v extralize nedočkají týmu v plné síle.

„Koleno se při zátěži pořád ozývá. Možná v play off bych to riskl, ale soutěž teprve začíná a já nechci nic uspěchat," vysvětloval čtyřicetiletý lídr, proč dnes usedne jen do hlediště. „Budu nervózní, ale doufám, že kluci zvládnou první zápas i beze mě."

Škodováci vstoupí do dvacátého ročníku samostatné české soutěže jako obhájci bronzu a na úvod se střetnou doma s Litvínovem.
Zápas v ČEZ Areně začíná v 17.30 hodin.

„Martinova absence je pro nás citelným oslabením, ale šance, že by přece jen nastoupil, byla malá. Musíme se s tím vyrovnat," prohlásil Milan Razým.

První bitva bude pro plzeňského trenéra důležitá hned dvojnásobně.

Výsledek ovlivní náladu v kabině, navíc to bude poprvé, co Razým nese v extralize hlavní zodpovědnost za výkon týmu.

„Žádné zvláštní chvění nepociťuji. Od vítězné generálky s Mountfieldem odvádějí hráči v tréninku solidní práci a z týmu mám dobrý pocit," sdělil den před bojem.

Šéfovskou roli na plzeňské střídačce převzal Razým po odchodu Mariana Jelínka. Jeho asistenty jsou Michal Straka a trenér brankářů Rudolf Pejchar.

V extraligové premiéře hodlá nový lodivod stavět na sestavě z posledního přípravného zápasu, v němž Plzeň přemohla Mountfield 5:3.

„S drobnými změnami. Do druhého útoku se k Havlíčkovi s Gulašem vrátí Venca Pletka, který proti Budějovicím nehrál, a v obraně naskočí uzdravený Dan Růžička. Naopak z beků nám bude nově chybět Tomáš Frolo, který má problémy se zády," vypočítal Razým.

Ale také Litvínov půjde do boje bez své hlavní hvězdy Martina Ručinského, jenž by měl být mimo hru ještě šest týdnů. „Hrát nebude navíc ani nový kapitán mužstva Trávníček," oznámil na klubovém webu trenér Vladimír Jeřábek.

Podle Razýma na sebe dnes narazí mužstva vyznávající útočný nátlakový hokej.

„My ale věříme, že s podporou fanoušků budeme doma úspěšní," prohlásil kouč.

V rámci předzápasového rituálu si dá odpoledne s kolegy trenéry dobrou kávu a pár slov si chystá i pro svěřence. „Nic ostrého, spíš chci kluky před startem povzbudit a pohladit," prozradil Razým.

Již od 15.00 hodin se před ČEZ Arenou rozběhne speciální program s řadou atrakcí a soutěží.

Vstupenky na utkání s Litvínovem lze v ČEZ Areně koupit dnes od 8.00 hodin, pokladny před halou se otevřou v 15.00 hodin.

Zahájení sezony

Program
(dnes před ČEZ Arenou):
15.00: Slavnostní zahájení
15.15 – 15.30: Představení nových dresů
15.30 – 16.00: Pšito Oyate – indiánské taneční vystoupení
16.00 – 16.30: Soutěže, vyhlášení nejlepší indiánské masky
16.30 – 17.15: koncert skupiny Lucie revival

17.30: start extraligy
1. kolo: Plzeň – Litvínov