„Kondiční příprava nám dala zabrat. Za těch devět týdnů jsme toho měli všichni dost a vítali čtrnáct dní volna. Jenže já nejsem dovolenkový typ a bez pohybu jsem vydržel sotva tři dny," vysvětluje dvacetiletý útočník extraligové Škody Plzně.

„Nedokážu dlouho ležet a do tělocvičny jsem se těšil. Box mě baví, navíc je to výborný doplňkový sport pro hokej," tvrdí plzeňský šikula, proč v zrekonstruované tělocvičně v Božkově piluje direkty a hájky.

S šermem pěstí začal Schleiss před třemi roky.

To ho k tréninku pod vedením dvojnásobného českého šampiona Radka Semana zlákal týmový kolega a velký příznivec boje muže proti muži Michal Dvořák.

„Hodně mě to chytlo. Box není jen o bezduchém mlácení. Je to náročný, dynamický sport, který rozvíjí fyzičku a dodává mi sílu, rozvíjí mrštnost, odolnost. A to se mi při hokeji hodí," říká Schleiss, i když při svých 176 centimetrech výšky rozhodně nepatří mezi hokejové ranaře.

„To asi ne, ale nic si líbit nenechám. Když to přijde, tak nejde utíkat, ale rukavice musí dolů," tvrdí dravé křídlo.

Na ledě se prosazuje víc než tvrdostí svou rychlostí a šikovností, ale chce být nachystaný i na nepříjemné chvíle.

„Bitky nevyhledávám, ale někdy se to tak semele. Jako v uplynulé sezoně se zlínským Filipem Čechem. Nakonec jsme šli k ledu oba, ale je dobré být připraven. To se hodí i v životě," podotýká hráč.

A připouští, že by si jednou chtěl vyzkoušet regulérní souboj v boxerském ringu. „Lákalo by mě to, ale během hokejové kariéry nic takového nepřipadá v úvahu. Ale třeba to někdy vyjde," říká Schleiss.

V minulém ročníku extraligy si připsal sedm gólů, deset asistencí a nakoukl do národního týmu. Na zářijový start nejvyšší domácí soutěže ale zatím nemyslí.

„To je ještě daleko. Předtím nás čeká ještě spousta přípravných zápasů. Teď si spíš připomínám, jak mě už záhy budou tlačit nové brusle," usmívá se forvard.

Hokejová Škodovka vyjede poprvé na led v neděli 19. července, a tak hokejista vyrazí ještě do Itálie. Znovu s Radkem Semanem a jeho boxerskou partou.

„Budeme trénovat a relaxovat u jezera Lago di Garda," prozrazuje Jan Schleiss.

A jak svěřence hodnotí trenér Radek Seman?

„Jaký je Honza boxer? Snaživý. Zatím se u toho strašně hrbí a vystrkuje zadek. Klasický hokejista," směje se zkušený borec. „Je ale odolný, má sílu, snahu a srdíčko. To se cení," zdůrazní.

Kromě Schleisse patří k jeho tréninkové skupině z hokejistů ještě Dvořák, americký tvrďák Ryan Hollweg, ale také Jakub Jeřábek nebo Ján Sýkora.

„Poznali, že boxerská příprava je pro ně svou skladbou i náročností ideální. Rozvíjí sílu a výbušnost v celém těle," tvrdí trenér BC Star Plzeň.

A koho z hokejových bojovníků by se nebál vyslat do ringu? „Řada z nich by na to měla. Nejblíž je však asi Ryan Hollweg, který si boxerskou průpravou prošel už v zámoří," podotýká Radek Seman.

Jak tráví dovolenou plzeňští Indiáni

Většinou aktivně. Ať už v zahraničí nebo v českých luzích a hájích. Na Lipně strávil část dovolené útočník Dominik Simon, hvězda nedávného mistrovství světa, kterou do NHL láká Pittsburgh. „Hned po šampionátu jsem s přítelkyní Adélou vyrazil do Egypta a užívali si jen sluníčko a moře. Pobyt na Lipně jsme ale spojovali s pohybem. Kromě plavání jsme jezdili na kolečkových bruslích, na kanoi a chodili na túry," prozradil centr.

Ofenzivní posila z pražské Slavie Michal Poletín si volno zase užívá
na chatě v Křivoklátských lesích a věnuje se svému koníčku, myslivosti. Což je obor, který studuje na České zemědělské univerzitě v Praze. „Prořezávám stromy, stavím posed, koryta na přikrmování zvěře a tak nabírám energii na sezonu," sdělil Poletín.

Naopak Plzeň zatím neopustil slovenský rychlík Ján Sýkora. Nejproduktivnějšího hráče Škodovky uplynulé sezony navštívil jeho otec Ivan, sám bývalý hráč Slovanu Bratislava, a Jankův mladší bratr Ivan. „Ukázal jsem jim Plzeň a byli jsme i pár dní na Šumavě," uvedl forvard.