Od soupeřů s prázdnou, doma za tři body. Tak se v posledních kolech probíjejí extraligou hokejisté plzeňské Škodovky.

V pátek padli v Praze se Slavií 1:3 a v neděli v novoročním souboji před vlastním publikem už znovu se Strakou v sestavě přemohli 2:1 Pardubice. V ČEZ Areně tak obhájci titulu oslavili desáté vítězství po sobě, deváté s maximálním ziskem.

Na tom, že Škodovka pokořila Pardubice poprvé v sezoně, se podílel celý tým taktickou hrou. Skvělý výkon předvedl brankář Machovský, kterého o pátou nulu v sezoně obral soupeř až v závěru. A v poli Vlasákova formace, která zařídila oba góly vítězů.

„Jak jsem byl po porážce na Slavii kritický, teď musím tým pochválit. To byl herní projev, jaký bychom si představovali," prohlásil po vítězství plzeňský asistent Michal Straka.

Souboj posledních šampionů začal opatrně, oťukávání však brzy skončilo. V 5. minutě pronikl Vlasák rychle k pardubické brance, Duda si vybruslil do pravého kruhu a švihem přes skrumáž hráčů poprvé překonal Hudáčka.

Důrazem za hostující brankou připravil další šanci Dvořák, ale ani Holec ani Tomáš Sýkora se k zakončení nedostali.

Na opačné straně zase Machovský zlikvidoval pokus Tybora. Neujaly se však ani plzeňské střely, a to ani ve dvou přesilovkách. V závěru třetiny tak musel úřadovat znovu Machovský.

Půl minuty před první pauzou zase pardubický Hudáček v oslabení zastavil se štěstím Mozíkovu bombu.

Pokračování domácí přesilovky na začátku prostřední části zrušilo Dudovo vyloučení a jen díky Machovskému vydržel mistrům těsný náskok.

Plzeňská obrana pustila do brejku Somíka, ale gólman jeho pokus o blafák vystihl.

Hosté v těch chvílích měli mírně navrch, ale tomu před půlkou utkání odzvonilo poté, co kapitán Straka tvrdou ranou v přesilovce rozezněl tyčku.

Pak už měla Škodovka navrch, jenže Duda i Lev pálili do Hudáčka a znovu Lev po přečíslení se Strakou místo odkryté branky trefil boční síť.

Ve 36. minutě si už domácí diváci po parádní kombinaci zakřičeli gól.

Vlasák v hostujícím pásmu zmátl vracející se obránce otočkou a volný Pletka zleva podruhé skóroval.

Hosté se snažili ještě manko smazat, ale v cestě jim stál Machovský.

Osud zápasu se definitivně zlomil v 51. minutě, kdy krátce po sobě usedli na trestnou lavici Jeřábek s Kratěnou. Pardubičtí však dlouhou početní výhodu, z toho přes půl minuty pět na tři, nevyužili.

Machovský zlikvidoval další obrovskou šanci Somíka a pod tělem skryl Noskovu střelu. „Věděl jsem, že pokud přečkáme oslabení ve třech, tak už to bude dobré," svěřoval se brankář. „Přálo mi však i štěstí," uznal.

Kočí totiž netrefil jeho odkrytou klec a potom několikrát tečovaná střela sice Machovskému prolétla pod rukou, ale skončila mimo tyče.

Teprve 15 vteřin před koncem, kdy hosté hráli bez gólmana, sebral Machovskému čisté konto Radil.

„Nula by byla hezká, ale radost z vítězství převládá," tvrdil muž zápasu.

„Plzeň vyhrála zaslouženě. Byla aktivnější a měla i víc šancí. Snad kdybychom dali první gól dříve, mohli jsme ještě něco dělat. Ale na možná se nehraje," zhodnotil zápas pardubický trenér Zdeněk Venera.

Šanci konečně zlomit pět zápasů trvající marnost výpadů na cizí led bude mít Plzeň v pátek, kdy hraje ve Zlíně.

HC Škoda Plzeň – HC ČSOB Pojišťovna Pardubice 2:1 (1:0, 1:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 5. Duda (Vlasák), 36. Pletka (Vlasák, Duda) – 60. Radil (T. Zohorna). Rozhodčí: Wagner, Pavlovič – Brejcha, Suchánek. Vyloučení: 5:6, navíc Číp (Pardubice) 10 min. Bez využití. Diváci: 6838.

Sestavy:

Plzeň: Machovský – Slovák, Jiří Hanzlík, Dan Růžička, J. Jeřábek, Mozík, D. Boháč – Kratěna, Martin Straka, Lev – Duda, Vlasák, Pletka – Indrák, Kašpařík, Schleiss – M. Dvořák, T. Sýkora, Holec. Trenéři: Razým a Michal Straka.

Pardubice: Hudáček – Ďaloga, Gregorc, Píša, V. Kočí, Zdráhal, Vašíček – Radil, T. Nosek, T. Zohorna – Kolář, Somík, Endál – Tybor, Cetkovský, Semorád – Moučka, Nahodil, Číp. Trenéři: Venera a Říha ml.