Ačkoliv Plzeň otevřela skóre, tak hosté v prostřední části stav otočili a ještě ve 48. minutě vedli 3:1. Jenže pak rozjel své střelecké představení Blomstrand. Na dva góly švédského siláka navázal Bulíř, a i když soupeř ještě srovnal, tak Blomstrand svým třetím zásahem zápas definitivně rozhodl. A na plzeňský led létaly čepice.

Ale začněme popořádku Před utkáním si za aplausu publika užil hold k životní šedesátce Milan Razým – bývalý plzeňský útočník a nyní trenér, který Škodovku v roce 2013 přivedl premiérově na extraligový trůn. A pak začala očekávaná hokejová bitva.

Ve svižné úvodní třetině si více šancí vytvořili hosté, ale plzeňský gólman Svoboda svůj tým podržel. Zato Indiáni využili hned první přesilovou hru. Přesnou přihrávku uzdraveného Dzierkalse uklidil do sítě zblízka nadvakrát Mertl. Pro zkušené křídlo to byl teprve druhý gól v sezoně.

Rakovník - Litice 2:2
Pozemkáři Litice poprvé ztratili, remizovali v Rakovníku

Jenže druhou třetinu ovládla Sparta. A vůbec se děly věci.

Hned na začátku třetiny Svoboda kryl nájezd Chlapíka a vzápětí tentýž hráč zakončoval přečíslení dvou na jednoho. Znovu bezvýsledně.

Pražané pak dvakrát po sobě pykali za šest hráčů na ledě a trest za špatné střídání si zopakovali v této třetině i potřetí. Nic z toho však Plzeňští nevyužili. Naopak v oslabení sami inkasovali, když se Svoboda po riskantní rozehrávce za bránou nestihl včas vrátit a při skoku proti střele Erika Thorella si puk srazil do vlastní sítě. Gól byl připsán švédskému útočníkovi. A jen pár minut nato opět Erik Thorell k nelibosti svého bratra Gustafa na plzeňské straně doklepl puk zblízka do domácí sítě podruhé. Indiáni si vzali trenérskou výzvu, gól na 2:1 však byl potvrzen. A těsně před druhou pauzou pak Sobotka vedení Sparty ještě zvýšil.

Plzeňští ale nic nevzdávali, tlačili se do ofenzivy a byli odměněni. Ve 48. minutě v početní výhodě: Blomstrand 2:3, 55. minuta, gól na 3:3: Blomstrand a 58. minuta, trefa na 5:4: Blomstrand. Mezitím se v 55. minutě mezi střelce zapsal ještě Bulíř a následně sparťan Zikmund.

Škodovka odstartovala výhrou sérii čtyř domácích zápasů. V pátek Indiáni hostí Pardubice.

Malé slečny z mateřské školy v Tomanově ulici na Borech.
PODÍVEJTE SE na podzimní Plzeň, ve středu se ještě vrátí letní teploty

Hlasy trenérů

Miloš Říha (Plzeň): „Vedli jsme a než jsme dostali gól na 1:1, tak jsme hráli dobře. Vyrovnávací branka nás ale srazila, začali jsme hrát složitě a dělali jsme jednu chybu za druhou. Sparta toho využila a vstřelila nám tři branky. Jsem rád, že jsme to ve třetí třetině nevzdali. Pomohl nám gól v přesilové hře na 2:3 a hráči si následně začali opět věřit. Dokázali jsme zápas otočit, leč následovala chyba, když jsme šli střídat a bylo to 4:4. Nakonec jsme rozhodli v početní výhodě. Parádní obrat proti strašně silnému soupeř, moc si toho vážíme.“

Jaroslav Hlinka (Sparta): „V první a druhý třetině se hrál vyrovnaný zápas. Po čtyřiceti minutách jsme vedli 3:1, leč v poslední periodě jsme předvedli totální zkrat. Plzeň ve finále zaslouženě vyhrála.“

ŠKODA PLZEŇ – SPARTA PRAHA 5:4

Třetiny: 1:0, 0:3, 4:1. Branky a nahrávky: 13. Mertl (Dzierkals, Čerešňák), 48. Blomstrand (Čerešňák, G. Thorell), 55. Blomstrand (F. Suchý, Jiříček), 55. Bulíř (Mertl), 58. Blomstrand (Dzierkals, Mertl) – 31. E. Thorell (Sobotka), 35. E. Thorell (M. Řepík), 39. Sobotka (F. Chlapík, Mikliš), 56. Zikmund (M. Forman, Mikliš).

Rozhodčí: Pražák, Obadal – Frodl, Komárek. Vyloučení: 6:8. Využití: 3:1. Střely na branku: 30:29. Diváci: 3 357. Nejlepší hráči: Ludwig Blomstrand – Erik Thorell.

Plzeň: Svoboda – L. Kaňák, Čerešňák, Graňák, Jiříček, Kvasnička, J. Kindl, V. Lang – Kantner, Kodýtek, Schleiss – Dzierkals, Mertl, M. Lang – Blomstrand, G. Thorell, Bulíř – F. Suchý, F. Přikryl, Adamec. Trenéři: Baďouček, Říha mladší a Vlasák.

Sparta Praha: Neužil – T. Pavelka, Moravčík, Tomáš Dvořák, A. Polášek, Mikliš, Jurčina, M. Jandus – E. Thorell, Sobotka, M. Řepík – Prymula, F. Chlapík, D. Kaše – Z. Doležal, Hašek, M. Forman – Buchtele, Zikmund, J. Konečný. Trenéři: Jandač, Hamara a Hlinka.