Indiáni tak přetrhli sérii porážek u soupeřů a drží si jedenáctibodový náskok před druhým Hradcem. Výhra se však v nedělní divoké přestřelce nerodila lehce.

V zápase 40. kola sice Škodovka dvakrát vedla o dva góly, 3:1 a před koncem druhé třetiny ještě 4:2, jenže o náskok vždy přišla. Teprve v 52. minutě rozhodl bitvu vítězným gólem pro Plzeň obránce Jones.

Indiáni se musejí v defenzivě nadále obejít bez zraněných Kadlece, Čerešňáka a Pulpána. Znovu tak hráli jen s šesti beky, a to si ještě z Českých Budějovic půjčili Vráblíka. Po dlouhé pauze se naopak do útoku vrátil bojovník Hollweg.

Předposlední Litvínov začal nebojácně a po deseti sekundách vedl. Zaspání plzeňské obrany po Hüblově přihrávce zpoza branky využil Lukeš.

Trenér FC Viktora Plzeň Pavel Vrba.
Spanilá jízda Viktorie zaujala i ve Španělsku

Škodováci však ztrátu rychle smazali, Ve 4. minutě překonal Kantora v litvínovské brance Kratěna a po zbytek třetiny Indiáni dominovali. Na střely hosté první část vyhráli 17:3, ale na góly vedli jen 2:1. V přesilovce se z pravého kruhu prosadil Stach.

V prostředním dějství se hra vyrovnávala. Šance  měli i domácí, ale gólman Svoboda odolával. Navíc po Gulašově střele mladý Kantner z dorážky svým prvním gólem v extralize umocnil vedení Plzně. Jenže litvínovský Gerhát v početní výhodě snížil.

V 32. minutě potom Moravčík po dravém průniku bekhendovou střelou pod horní tyč vrátil Škodovce znovu dvougólové vedení, ale ani to Vervu nezlomilo.

Na přelomu druhé a třetí části využili domácí dvě přesilovky a drama vrcholilo. V souboji čtyři na čtyři našel Stach křižnou přihrávkou před brankou Jonese, který napodruhé překonal Kantora.

hokej Aukro Berani Zlín - HC Plzeň 1929
Plzni nevyšel ve Zlíně úvod, tříbrankové manko smazat nedokázala

Plzeň opět vedla, ale domácí dál bojovali. Dvě minuty před koncem odvolali brankáře a po Rubnerově vyloučení hráli dokonce v sedmi proti pěti, jenže ani ve druhém zápase pod trenérem Jiřím Šlégrem na body nedosáhli.

„Náš výkon se postupně lepšil, měli jsme i šance, ale v závěru jsme už vyrovnat nedokázali,“ litoval  Šlégr.

„Úvod zápasu nám stejně jako předtím ve Zlíně nevyšel, ale otočili jsme to a ovládli hru,“ reagoval plzeňský trenér Ladislav Čihák. „Ve druhé a třetí třetině jsme dělali chyby i zbytečné fauly, což nahrávalo soupeři. Řadu věcí musíme zlepšit,“ upozornil kouč.