Plzeňští Indiáni totiž na úvod semifinále ztratili obě domácí bitvy a nevděčný úkol zarazit nepříznivý vývoj série je čeká v odvetách na půdě rozjetého protivníka.

Směr Brno také vyrazili s denním předstihem.

Souboje ´o život´ svedou Straka a spol. v rozbouřené Kajot Areně v pátek a v sobotu.

Bude vyprodáno. Zájem o zápasy převyšuje pětkrát kapacitu haly.

„Není kam ustoupit. Buď urveme v Brně alespoň jedno vítězství a vrátíme sérii ještě do Plzně. Což je náš cíl. A nebo budeme po sobotě na dovolené,“ shrnul stav před třetím a čtvrtým duelem plzeňský trenér Marian Jelínek.

„Když to dokážeme, a já bych si to už kvůli lidem, kteří nám fandí celou sezonu, moc přál, tak věřím, že série bude ještě zajímává,“ uvedl kouč.

Jenže jak to dokázat, když na vlastním ledě se plzeňská ´vozba´ rozbila o brněnský útes hned dvakrát?

„Bojovat. Vydat se ze všech sil a jít za vítězstvím. Přenést to odhodlání z mysli do srdce a pak můžeme uspět,“ apeloval kouč na hráče.

Ve čtvrtek před tréninkem se společně zavřeli v kabině. Své si řekli hokejisté i trenér.

Byl hodně kritický.

„V play off zatím nepodáváme potřebné výkony. Možná pět sedm hráčů jde pod své možnosti, a to je příliš,“ říkal Jelínek.

„Chybí mi hlavně větší touha uspět. U těch starších i mladších. Jako by si neuvědomovali, že si o finále třeba už také nikdy nezahrají,“ burcoval tým.

I když ví, že ne vše lze ovlivnit. „Limitují nás zranění. Radek Duda třeba přechází virózu, což nepřidá, a navíc jsme teď ztratili průbojného Nickyho Johnsona. Ale tak to prostě je.“

Zároveň uznává i aktuální formu soupeře. „Kometa je v laufu, gólmanem Trvajem počínaje přes ohromnou zarputilost a bojovnost dalších hráčů. To rozhodně, ale ve vyrovnaných zápasech jsme jí k úspěchu nahráli vlastními chybami,“ připomněl kouč.

Jenže vyhrát v play off u soupeře se Plzni nepovedlo ani ve čtvrtfinále se Zlínem ani v sériích minulých dvou sezon. „To je historie. Před sebou máme dva zápasy a záleží, jak s nimi naložíme,“ reagoval Jelínek. „Uvidíme také, co soupeř. Zda se přidrží defenzivní taktiky a jen občas zkusí kousnout. A nebo ho zaplněná hala strhne víc do ofenzivy.“

Čelit útočným věžím Komety bude znovu obránce Jakub Jeřábek. „Divíšek, Čermák, ale i další jsou silní, vysocí a je třeba na ně důrazně, ale i chytře,“ uvedl mladý bek.

Minulé ani příští události příliš rozebírat nechtěl. „Po těch dvou domácích porážkách se toho napovídalo už dost. Teď musíme zabrat na ledě, dát do boje větší srdce,“ zdůraznil.

„Po prvním zbytečně ztraceném zápase na nás dolehla křeč, té je třeba se zbavit,“ odhání od sebe myšlenky na vyřazení. „Chci hrát s čistou hlavou,“ řekl Jeřábek.

„Rozhodně nečekáme, že Plzeň přijede s odevzdaným výkonem. Budou to znovu urputné zápasy a k postupu jsou nutné čtyři výhry,“ podotkl ve čtvrtek brněnský trenér Zdeněk Venera. „V Plzni nás držel brankář Trvaj a přálo nám i štěstí,“ sdělil.

A co očekává od soupeře? „Mohou změnit sestavu, přesilovky, přidat na agresivitě. My musíme být připraveni na všechno,“ dodal Venera.