„Je to super. Doma jsme odvedli své, v kapse máme dvě vítězství, trochu jsme si odpočinuli a jedeme dál," řekl před odvetami na Moravě obránce Branislav Kubka, nenápadný, ale pevný pilíř zadních řad Škodovky. Třetí a čtvrtý díl série se v Olomouci hraje dnes a zítra. Plzeňská výprava odjela na Hanou s denním předstihem.

„Je to přece jen kus cesty a nechceme nic riskovat, ani podcenit," vysvětloval plzeňský asistent Ladislav Čihák. Z hráčů po dvou výhrách sálala dobrá nálada. Nakročili do semifinále, ale zároveň vědí, že jsou teprve v půlce cesty.

„Zdaleka není rozhodnuto. Olomouc bude doma určitě kousat, diváci je poženou, takže to bude ještě těžké. Ale jedeme tam odhodláni vyhrát," prohlásil Čihák. Při vedení 2:0 na zápasy bude Škodovka v dnešním souboji usilovat o zisk postupového mečbolu a zítra se už může stát prvním semifinalistou.

Jenže Hanáci mají zcela jiné plány. „V sérii prohráváme, ale doma to chceme srovnat," nechal se slyšet trenér Zdeněk Venera.

Souboj kdo s koho nabírá na urputnosti. Přibývá strkanic, potyček i slovních přestřelek.

„Je to play-off. Hráči si nic nedarují a s přibývajícími zápasy to bude gradovat. Ale kdo chce uspět, musí udržet nervy na uzdě a hrát s chladnou hlavou," uvedl Čihák. „Olomouc nás zkusí dostat pod tlak a my to musíme ustát. Znamená to hrát každé střídání naplno," zdůraznil asistent trenéra.

Vyřazovací boje zavítají na Hanou po dlouhých 20 letech a Kohouti spoléhají, že zafunguje síla domácího prostředí. „Doufám, že budeme aktivnější, agresivnější a sérii srovnáme," vyhlásil obránce Tomáš Houdek.

„Je vyprodáno. My rozhodně neskládáme zbraně a věřím, že ještě sérii vrátíme do Plzně," přidal se útočník Matěj Pekr.

Olomouc si už nevystačí jen s destrukcí, říká Svoboda

Už premiérový gól za Plzeň vstřelil útočník Tomáš Svoboda do sítě Olomouce. A dvakrát skóroval i v probíhajícím čtvrtfinále play-off. V úvodním duelu série zařídil v 77. minutě jediný a vítězný gól Škodovky a další den zpečetil výhru 4:2. Za specialistu na Moru se přesto nepovažuje.

„Olomouc hraje tvrdě a zvlášť v play-off je to hlavně boj. A že to vyšlo zrovna na mě, je hezký, ale nijak směrodatný. Počítají se vítězství," zdůraznil devětadvacetiletý forvard.

Dva zápasy, dvě výhry. Jak vám to zní?
Jsme rádi, že jsme doma dvakrát vyhráli, ale v Olomouci to bude ještě těžké.

Utkání běží rychle po sobě, takže hokej vás zcela pohlcuje?
Tak nějak. V play-off se může každá chyba, každé ztracené utkání vymstít a je dobré být na to připraven jak fyzicky, tak psychicky.

V sérii přituhuje, mohou být souboje na Hané ještě vypjatější než předtím v Plzni?
Těžko říci. Dvě vítězství nám ale dávají jistou výhodu. Olomouc si už nevystačí jen 
s destrukcí. Aby nás přehrála, tak se musí snažit hrát hokej, tlačit se za gólem. Což by nám mělo nahrát a věřím, že minimálně jeden zápas tam zvládneme.

Je možné se vzájemně ještě něčím překvapit?
Na obou stranách se určitě zkouší nové věci. Týmy se snaží zareagovat na průběh předchozích zápasů, ale rozhodující bude zvládnutí konkrétních situací. Chytrost
a šikovnost.

Jak se vám v Olomouci hraje?
Tamní stadion patří k těm starším, ale má své kouzlo. Bude vyprodáno a v bouřlivé atmosféře se hraje dobře.