Z Plzně se body opravdu nevozí snadno. Tentokrát se o tom přesvědčili hokejisté Litvínova. Škodováci napravili své zaváhání z předchozího duelu, kdy podlehli v prodloužení Zlínu. Nad Severočechy zvítězili suverénně 5:1 a nadále kralují extralize.

Plzeňané brzy dostali šanci první přesilové hry, její úvod se jim ale hrubě nevyvedl. Po chybě domácí defenzivy se na branku řítil osamocený Viktor Hübl, gólman Miroslav Svoboda si však s jeho pokusem i následnou dorážkou Jakuba Černého poradil. Na konci početní výhody ale gól přece jen padl! A radovali se Plzeňští – kotouč do sítě dopravil Miroslav Indrák.

Hra měla ohromný spád, příležitostí přibývalo na obou stranách. Po jedné takové slavili i hosté, když vyrovnání zařídil povedeným zakončením do horního růžku Michael Vandas.

Pět minut před koncem úvodní třetiny dostali Západočeši od Litvínova vítaný dáreček v podobě dlouhé přesilovky pěti proti třem. Tu využili bleskově. V předbrankovém prostoru byl nejdůraznější Tomáš Mertl a vrátil Plzni vedení.
Ale to nebylo vše!

Milan Havel.
Havel: Jablonec? Těžký zápas

V 17. minutě zaznamenal svůj první gól v plzeňském dresu obránce Jakub Kindl a přesnou střelou navýšil skóre na 3:1. Od té doby Plzeňané ve zbytku utkání jasně dominovali.

Indiáni vstoupili výtečně i do druhé periody. Po skvělé práci Matěje Chalupy doklepl puk do sítě Petr Straka. Domácí tak rázem vedli už o tři branky. Na 5:1 pak upravil dělovkou z horní hranice kruhů pro vhazování Nick Jones. Litvínovští zareagovali na pátý obdržený gól změnou brankáře – Jakuba Soukupa, který nastoupil poprvé v extralize do branky severočeského celku od začátku utkání, nahradil mezi tyčemi Pavel Kantor.

Nový muž v brance Vervy se uvedl ve velkém stylu a řádkou efektních, ale zároveň i efektivních zákroků zastavil gólové hody domácích. Nepřekonal ho ani David Stach, který šikovně prokličkoval celou obranou hostů, ale rána se mu nepovedla.

Závěr už rozhodnutého zápasu ještě šarvátkou okořenili Jan Schleiss s Karlem Pilařem. Urostlý bek využil svých fyzických předpokladů a poslal Schleisse k zemi. Kouzelník Kantor pokračoval ve svém představení a vytěsnil i pokus uniknuvšího Denise Kindla.

Plzeňští Indiáni.
Peter Čerešňák a David Sklenička prodloužili smlouvy a zůstávají v Plzni

Další branka v utkání nepadla, i druhý vzájemný souboj s Litvínovem na plzeňském ledě tak skončil výsledkem 5:1 pro domácí. Následující střetnutí sehrají Plzeňané opět doma, v neděli vyzvou od 16.30 hodin třinecké Oceláře.

Extraligové tabulce vévodí Škoda s pětibodovým náskokem na druhý Hradec Králové, který v Liberci bral pouze bod. O další tři body zpět je brněnská Kometa. Plzeň má ale odehráno o dva zápasy méně než její nejbližší pronásledovatelé.

HC Škoda Plzeň - HC Verva Litvínov 5:1 (3:1, 2:0, 0:0)

5. Indrák (Gulaš, Kratěna), 16. Mertl (Indrák, Kratěna), 17. J. Kindl (Kracík), 22. Straka (M. Chalupa), 32. Jones (Indrák, Stach) – 10. Vandas (L. Doudera)

Ilustrační foto
Loni bojovali o přežití, teď hokejová Škodovka jede