Minimálně příští dvě sezony by měl jednadvacetiletý plzeňský forvard a nejlepší střelec základní části extraligy uplynulých dvou ročníků odehrát v Kontinentální hokejové lize za tým Salavat Julajev Ufa.

„Jsem rád, že všechny formality kolem přestupu jsou za mnou. Trochu se to táhlo a já se začal bát, aby to nedopadlo jako loni, kdy o mě byl zájem v Chabarovsku, stále se jednalo a nic z toho nakonec nebylo. Teď mám jasno,“ uvedl Kubalík, který se jako člen širšího kádru reprezentace mihl i na mistrovství světa v Paříži, startu se ale nedočkal a nyní se připravuje v rodné Plzni.

Na čem jednání s Ufou vázla? Rozmýšlel jste se vy nebo vedení ruského klubu?
Bylo to o tom, že v Ufě se změnilo vedení klubu i realizační tým a nový trenér Erka Westerlund si chtěl říct ke složení mužstva své. Jsem rád, že to nakonec klaplo.

Westerlund je úspěšný kouč, který mimo jiné dovedl Finsko na mistrovství světa ke stříbru a bronzu a naposledy trénoval Jokerit. Co to pro vás znamená?
Už to, že jde o Fina, je pro mě jistou výhodou. Budu s ním mluvit anglicky, což mi na rozdíl od ruštiny jde podstatně líp. Sice zatím netuším, jak bude vypadat příprava, co od nás bude trenér chtít, ale finský hokej mi docela sedí.

Vybavíte si ještě, co se vám mihlo hlavou, když si vás před rokem vybrala v draftu KHL právě Ufa?
Tak věděl jsem, že v rámci KHL jde o jeden z těch lepších týmů, který soutěž tuším v roce 2011 vyhrál. I město by mělo být na ruské poměry hezké a hlavně létá sem přímý spoj z Prahy. Takže super.

Přesto Ufa leží patnáct set kilometrů východně od Moskvy kdesi ve vnitrozemí Ruska.
Tohle neřeším. Loni jsem jednal o angažmá v ještě vzdálenějším Chabarovsku a na Sibiři hrají i další kluby. Co vím od Kuby Jeřábka (plzeňský obránce, který v minulé sezoně hrál za Podolsk, odkud přestoupil do Montreal Canadiens), tak jak hala v Ufě, tak město má evropské parametry.

Kdy se máte hlásit v novém působišti?
Zatím přesně nevím, ale nejspíš začátkem července, kdy v KHL obecně začínají kluby na kempech s přípravou. Třeba vyjedeme někam blíž k nám.

Jak první zahraniční angažmá ve své profesionální kariéře vnímáte?
Rozhodně jako další krok, posun dál i jako výzvu. Vždyť KHL je druhá nejprestižnější soutěž na světě a ukáže se, jestli na to mám nebo ne. Nechci si dělat přehnané ambice, ale budu se snažit odvést co nejlepší výkony.

Do nástupu v Ufě se budete připravovat s plzeňskou Škodovkou nebo individuálně?
Budu trénovat s bráchou Tomášem (rovněž hokejový profesionál – útočník) a po návratu z mistrovství světa se k nám připojí ještě Kuba Jeřábek. Na to se těším. Tréninky nejsou tak dlouhé, ale intenzivnější a vše je laděné do rychlosti.

Jenže o kondiční přípravě ruských celků se tradují spíš historky o nekonečném běhání a tahání pneumatik.
Tak i v tomhle ohledu malinko spoléhám na trenéra Fina, který by mohl vsadit na méně drastické metody (úsměv).

Útočník Dominik Kubalík měl sice s plzeňskou Škodou platnou smlouvu, ale využil klauzuli o odchodu do KHL a upsal se ruské Ufě. V uplynulé sezoně si rodák z Plzně připsal v 51 zápasech základní části extraligy 48 bodů za 29 branek a 19 asistencí. V play-off zaznamenal v 11 duelech pět bodů za tři góly a dvě přihrávky. Loni ovládl tabulku střelců nejvyšší soutěže s 25 góly ze 48 utkání. V cizině působil už v letech 2012 až 2014, kdy hrál zámořskou juniorskou soutěž OHL. V NHL jej v roce 2013 draftovalo Los Angeles. V posledních dvou letech se Kubalík dostal do širšího kádru národního týmu pro mistrovství světa, ale startu se nedočkal a loni z Moskvy i letos z Paříže cestoval domů.

Fotbaloví dorostenci FC Viktoria Plzeň si zahráli pro svým vrstevníkům z Bayernu Mnichov.   Foto: FCVP
Dorostenci Viktorie Plzeň si zahráli s Bayernem