Hokejisté Akademiků Plzeň zbrojí na nadcházející ročník Evropské univerzitní hokejové ligy (EUHL), dokonce se jim rýsuje zajímavá posila.

„Projekt překonává naše očekávání. Vůbec jsme nečekali, že se můžeme dostat tam, kde jsme teď,“ libuje si hrající manažer Akademiků a jeden ze zakladatelů projektu Vilém Franěk.

Letos jste se probojovali až do semifinále, kde jste podlehli Banské Bystrici. Jak sezonu hodnotíte?
Sezona byla jednoznačně nejlepší z toho, co jsme zatím předvedli. Ať už po herní, tak i po organizační stránce. Povedlo se nám získat bronzové medaile a výkony byly na úrovni. I návštěvnost byla dobrá. Připravili jsme tři speciální zápasy, na které dorazilo hodně lidí ,a povedlo se to.

Jaké ambice máte do další sezony?
Ambice zůstávají pořád ty nejvyšší. Bude to ale zase těžší. Liga se rozšiřuje, přichází Brno, Olomouc a Budapešť. Chceme se samozřejmě dostat ještě výše než letos, ale bude to velice složité. Uvidíme, jak to půjde.

Je už jasné, s jakým kádrem do nového ročníku vstoupíte?
Zatím ne. Změny budou, protože pár lidí končí se studiem. Konkrétně ale ještě jasno není. Noví uchazeči dostanou šanci porvat se o místo v kádru 1. září, kdy pořádáme nábor nových hráčů.

Jaké akce plánujete na příští sezonu?
Akce zůstanou nejspíše stejné jako loni. Koncem listopadu bude bitva o Plzeň – Lékařská fakulta UK proti Západočeské univerzitě, na začátku prosince pak Plyšáková bouře pro děti a v únoru dopolední zápas pro školáky. Uvidíme, máme v plánu ještě jednu specialitu, ale tu zatím prozrazovat nebudu. (usmívá se)

Jste spokojeni s tím, jak projekt Akademiků pokračuje?
Jednoznačně. Překonal naše očekávání. Vůbec jsme nečekali, že se během několika let můžeme dostat tam, kde jsme teď. Chodíme po městě a lidi nás zastavují, ptají se a chválí. Mám pocit, že i v hokejové obci to má velice slušný ohlas. Jsme nadmíru spokojení.

Kam až sahají možnosti Evropské univerzitní hokejové ligy? Může se jednou dostat prestiží na úroveň amerických?
Proč ne? Když jsme tady minulý rok hostili zápas proti výběru amerických univerzit, tak ti kluci nám říkali, že pracujeme skvěle, ale že na ně bohužel máme ztrátu pětadvaceti let. Jsme stále na začátku. Jestli to takhle půjde dál, tak je jednou doženeme. Jdeme po správné cestě.

Zatím hrají vaši soutěž především týmy ze střední Evropy. Zaznamenali jste i nějaký zájem ze Skandinávie a dalších hokejových zemí?
Je v plánu otevřít celoseverní divizi. Oni mají už v současné době svoji soutěž, ale nyní ji EUHL přebírá pod sebe a do budoucna by se měl hrát finálový turnaj, kde by se právě střetly nejlepší celky z obou divizí.

Na sociálních sítích vedete kampaň #JedemeSiProJardu. O co jde?
Jaromír Jágr na Twitter v legraci napsal, že mu žádní manažeři nevolají a nenabízejí mu angažmá. My jsme mu z recese odpověděli, ať nám pošle číslo. Najednou se toho chytila různá média a zmínila Akademiky jako jednu z možností, kde by mohl Jágr skončit. Pak jsme zašli ještě dál a využili toho, že náš kapitán Jakub Faschingbauer odjel na Floridu. Natáčíme videa, jak naháníme Jardu s dresem Akademiků a podobně. Živíme to dál a uvidíme, kam až to zajde. Ohlas to má neuvěřitelný.

Pořád se tváříte, že to s Jágrem myslíte vážně.
Už hrál skoro všude, tak proč by si nevyzkoušel i tohle? Myslím, že je v tuhle chvíli už skoro nemožné, aby naši kampaň nezaznamenal. Doufáme, že se nakonec ozve a třeba s námi bude nějakým způsobem spolupracovat.

Jak se může člověk do Akademiků zapojit?
Těch možností je spousta. Každý má šanci, stačí nám napsat. Máme hromadu věcí, projektů a nápadů. V průběhu září pak bude probíhat kemp, kdy budeme dávat tým dohromady. Poté už se vrhneme do ligy.