Na úvod souboj s obhájcem titulu UK Praha a poté bratislavské turné prověřilo tým Pavla Vostřáka, který tvoří studenti Lékařské fakulty a Západočeské univerzity v Plzni.

Premiéru v Praze rozhodly slepené branky šampiona, plzeňští akademici prohrávali po dvanácti minutách 0:3. Brankostroj UK Praha pokračoval i po přestávce, Vostřákovi svěřenci si odvezli porážku 0:6. Pražané udeřili třikrát v početní převaze, jeden úder zasadili v oslabení.

„Utkali jsme se s nejlepším týmem soutěže, loňským bezkonkurenčním vítězem. Za soupeře nastoupili kluci z druhé a první ligy, myslím, že to celou univerzitní ligu degraduje. Přesto jsme nebyli výrazně horší, ale góly v přesilovkách rozhodly," hodnotil zápas trenér a bývalý kanonýr Plzně Pavel Vostřák.

A pak už přišel výjezd v našim východním sousedům – ve slovenské metropoli sehráli nejprve duel s celkem HK Slávia STU Bratislava.

Od úvodního buly se hrál svižný hokej se šancemi na obou stránách hřiště, Západočeši dvakrát kontrovali na vedoucí gól soupeře. Závěrečná perioda nabídla strhující drama – Bratislavu posunul blíž k výhře Hubek, ale po trefách Fialy, Ingriše a Sýkory vedli Academics Plzeň o dvě branky. Jenže v závěrečných minutách přišel kolaps a zápas skončil 5:5.

„Z obou utkání jsem byl nadšený, v jakém tempu se hrálo, pořád bylo na co se dívat. Proti Slávii jsme přišli o tři body až se sirénou, kdy soupeř srovnal na 5:5," mrzelo Vostřáka.

Na ledě bratislavského Diplomats Pressburg opět doplatili plzeňští hokejisté na nedisciplinovanost. Rozhodující trhák soupeře přišel ve druhém dějství v přesilovce pět na tři dvěma bleskovými ranami. Přestože v napínavém závěru sahali Academics po remíze, po porážce 2:3 odjeli bez bodu.

„Hráli jsme hned druhý den ráno a na klucích bylo patrné, kolik je stál předchozí zápas sil. Do poslední minuty jsme tlačili, ale při power-play se nám vyrovnat nepodařilo. V kabině jsem hráčům poděkoval, jejich zápal a nasazení se často nevidí ani u profesionálních hráčů," ocenil kouč.

A jak vidí dosavadní účinkování obránce Jeremy Tichý, který si připsal gól a asistenci?

„Proti UK jsme dostali hodně hloupé góly, naopak jsme nebyli schopni nic dát. Nezvládli jsme to ani co se týče disciplinovanosti," říkal kriticky. „V Bratislavě se nehrálo na velkých stadionech, takže návštěvnost byla hodně malá. Jsem spokojený s nasazením, ale k výhrám nám chyběla lepší koncovka. Na tom musíme zapracovat," vyhlašuje Jeremy Tichý.

Poprvé před domácím publikem se Akademici představí 26. listopadu, kdy od 19:30 hod. hostí v ČEZ Areně výběr Univerzity Mateje Bela Banská Bystrica.

Přijdťe Vostřákovu družinu podpořit i vy.

UK Praha – Academics Plzeň 6:0 (3:0, 2:0, 1:0)

Plzeň: Smejkal (41. Kudrna) – Tichý, Děkan, Malota, Radouch, Šimurda, Linhart, Charvát – Polívka, Zimmermann, Svoboda, Kodýnek, Sýkora, Fiala, Franěk, Štika, Řeřábek, Hudák.

Diplomats Pressburg – Academics Plzeň 3:2 (1:1, 2:0, 0:1). Branky a nahrávky Plzně: Franěk (Šimurda), Tichý (Sýkora, Svoboda).

HK Slávia STU Bratislava – Academics Plzeň 5:5 (1:1, 1:1, 3:3). Branky a nahrávky Plzně: Šimurda (Sýkora), Franěk (Ingriš, Linhart), Fiala (Tichý), Ingriš, Sýkora (Šimurda).

Plzeň: Smejkal (Šimunková) – Malota, Tichý, Dekan, Radouch, Šimurda, Charvát, Šíma – Linhart, Franěk, Sýkora, Fiala, Svoboda, Kodýtek, Polívka, Ingriš.

Martin Šiška