Měli na mále, ale nakonec hokejisté Škody Plzeň dosáhli svého. Podesáté za sebou nebudou chybět v boji o extraligový titul, když bránu do play-off si otevřeli po srdnatém výkonu na Spartě.

Páteční zápas 52. kola, uzavírající základní část, v Praze nakonec Škodovka vyhrála 3:2 po nájezdech ale už zisk bodu modrobílým zajišťoval účast v předkole.
Radost na plzeňské střídačce také vypukla po šedesáti minutách.

Procházka zařídil vedení

Indiánům vyšel skvěle začátek a od páté minuty vedli. Kratěna na pravém kruhu naznačil střelu, ale puk přenechal ještě Procházkovi a sparťanský odchovanec pálil pod břevno domácí klece.

Následně hosté čelili sparťanské ofenzivě, ale obětavě padali do ran a skvělými zákroky držel tým brankář Machovský. Až v 11. minutě po vzdušné teči srovnal Kudrna. Vyrovnaný stav vydržel do konce třetiny, i když se Škodovka ocitala často pod tlakem.

I v prostřední části měli více ze hry Pražané a v početní výhodě dostal Spartu do vedení tvrdou ranou zápěstím z levého kruhu nekrytý Buchtele.

Do ofenzivy se v těch chvílích dostávali hosté jen zřídka. Jako když se za sparťanskou brankou uvolnil Kratěna, ale v zakončení mu zabránil jeden z obránců. V závěru třetiny se ještě blýsklo na lepší časy. Přes sparťanskou obranu prokličkoval Kratěna, ale gólman Pöpperle zasáhl lapačkou. A Svobodova rána jen lízla břevno domácí klece.

Třetí třetina rozhodla

Na začátku třetí části hráli Indiáni přesilovku, Kratěna byl v zakončení faulován a hosté se na 79 sekund ocitli v přesile pět na tři.

Sevřený sparťanský trojúhelník ještě Indiáni nerozrazili, ale jen po třech sekundách přišel další domácí faul a po Stachově pobíce z rohu volný Indrák trefil naději na postup do play-off. Tábor plzeňských příznivců tonul v nadšení.

Čtěte také: Hokejový dorost bude odvracet konec

Do konce ale stále chybělo jedenáct minut. Indiánští bojovníci však stav 2:2 uhájili. Plzeňskou střídačku ovládla euforie. V prodloužení jeli sparťané hned dvakrát sami na Machovského, ale škodovácký gólman odolal a úspěšný byl potom i v rozhodujícím penaltovém rozstřelu. Vítězný nájezd proměnil Indrák.

Škodovka tak ještě skočila před Mladou Boleslav na deváté místo a v předkole narazí na osmé Vítkovice. První zápas série hrané na tři vítězství se bude hrát ve Vítkovicích v pondělí.