Na švestkové knedlíky se musíte pro změnu vydat na Vizovické Trnkobraní. Tradiční soutěž v pojídání švestkových knedlíků nemůže na hudebně-švestkovém festivalu Trnkobraní v areálu likérky Rudolf Jelínek ve Vizovicích chybět, stejně jako špičky české i slovenské hudební scény a to, co mikroregion Vizovicko nabízí – místní švestkové speciality a proslulý mok z největší ovocné palírny na světě. Akce se blíží - uskuteční se už v pátek a sobotu 19. a 20. srpna areál likérky Rudolf Jelínek.

Na Borůvkobraní v Borovanech zase už mohli návštěvníci ochutnávat nejrůznější borůvkové dobroty jako borůvkové knedlíky, koláče, muffiny, vdolky, lívance, palačinky, zmrzlinu nebo třeba borůvkové pivo a v poradně zjistit, jak borůvky správně pěstovat. Masožravci pak raději sáhli po domácích klobáskách, řízcích nebo selátku. Zatímco děti sledovaly divadelní pohádky, dospělí se utkali v soutěži v pojídání borůvkových knedlíků.

Švestkové knedlíky z tvarohového těsta
Švestkové knedlíky desetkrát jinak. Velkou roli hrají na Trnkobraní

V rámci Beer & Food Festu v Nymburku mohli návštěvníci ochutnat třeba belgické hranolky, mořské živočichy nebo sladkosti s čokoládou a vybrat si i z nabídky menších pivovarů a kvalitních vín.

H fest - food piknik v Trutnově nabídl kromě burgerů a sendvičů také hmyzí a krevetí lahůdky, soutěže pro diváky i live cooking show výherce soutěže MasterChef 2016 Jiřího Halamky.

Burger Street Festival, který se koná ve městech napříč republikou, v Mikulově ukázal, že burger není zdaleka jen klasický s vyzrálým hovězím masem. Myslí se i na vegetariány, v nabídce byly burgery flambované s whiskey, v domácích houskách z louhovaného těsta nebo třeba burgery s nádechem japonské kuchyně. Problémem tak bylo hlavně to, že zatímco oči by stále mohly, žaludek už dával ochutnávkám stopku.

Kulinářské show a ochutnávky tradičních i exotických pokrmů spojených s hudbou a zábavou nabízí Pojez festy v podhůří Jeseníků a Beskyd. Tyto gastro festivaly mají nejen místní, ale i turisty lákat na zážitky spojené se skvělým jídlem a pitím.

Nigerijská kuchyně i hořické trubičky

Food festival v Horažďovicích lákal vůní jídla z různých koutů světa a zájem o něj byl velký. Návštěvníci měli možnost zavítat ke stánku s nigerijskou kuchyní, indonéskými pochoutkami, ochutnat mohli chobotničky, krevety i červy. Na své si přišli i milovníci sladkého.

Na street food festivalu Velvary na talíři kuchaři nejen z celé republiky, ale i z různých koutů světa, předvedli v mobilních kuchyních své umění. Nechyběly atraktivní hmyzí pochoutky a dobroty z exotického masa, stejně jako originální thajská rolovaná zmrzlina. Nechybělo víno a pivo z malých pivovarů.

Tradiční Hořický food festival pobavil soutěží v pojídání Hořických trubiček a mlsným jazýčkům nabídl burgery, vietnamský streetfood, ugandské tradiční samosy, hot dogy, tacos, corndogy, italské pouliční speciality, zmrzliny, palačinky i proteiny v podobě smažených červíků a larev.

Zapečené brambory s kuřecím masem a brokolicí
Jídlo, které nasytí. Vyzkoušejte zapečené brambory s kuřecím masem a brokolicí

Sedmdesát stánků a food-trucků nabízelo na food festivalu v Jičíně tradiční i netradiční jídlo z celého světa. Na návštěvníky tu čekaly šťavnaté steaky a burgery, grilované chobotničky, vietnamské závitky, japonské sushi na australský způsob, ugandské tradiční pokrmy i klasické české vdolky, palačinky a rolovaná zmrzlina. Nechyběl ani kulturní program na pódiu.

Dva dny gastronomických zážitků nabídl Gastro Food Fest na litoměřickém výstavišti. Návštěvníci mohli ochutnat klasické i netradiční pokrmy či speciality z různých zemí světa včetně červíků a asijských specialit. Akci doplnila show známých šéfkuchařů a soutěže.

Návštěvníkům Mňam! Gastrofestivalu v Kroměříži připravili pořadatelé kromě množství dobrého jídla a pití také vystoupení kuchařů i ochutnávky regionálních potravin nebo soutěž Hanácké vdolek 2022.

Pivo doplnily různé dobroty 

Food festival v Mostě přilákal davy. Nabídl prezentací malých pivovarů a na své si přišli i zájemci o nejrůznější dobroty, od belgických hranolek po rolovanou zmrzlinu či argentinskou kuchyni. Ochutnat mohli i různě zpracované hlemýždě nebo bezlepkové ovocné košíčky, laskonky či kremrole.

O „Valašský frgál 2022“ se soutěží na Gastro festivalu ve Valašských Kloboukách. Nejen tato tradiční valašská specialita ale láká návštěvníky. O přízeň labužníků tu soupeří speciality lokální i světové kuchyně, sladkosti, kozí produkty i maso na nejrůznější způsoby, exotická jídla i klasika.

Po dvouleté odmlce milovníky dobrého jídla a pití zve gastro festival Frýdek-Místek plný chutí na speciality české i zahraniční kuchyně jako jsou burgery, pinsy, čerstvé těstoviny, croissanty, quesadillas, lokše nebo domácí bramboráky. Neodmyslitelnou součást tvoří XII. Beskydské rekordy, letos v pití třetinkových piv s Pivovárkem Morava.

Maso na hamburger by mělo být umleté spíše hrubě, aby při konzumaci vynikla jeho chuť a konzistence.
Jak na kvalitní hamburger z grilu? Vše začíná u dobře zvoleného masa

Gothardské posvícení v Českém Brodě nabídne soutěž o nejlepší kotlíkový guláš i soutěž o nejlepší koláč, hudební a divadelní produkci pro děti i dospělé.

Již podeváté se na domousnickém zámku uskuteční Zámecké vinobraní spojené s hodováním burčáku, vína a skvělých dobrot včetně produktů od regionálních výrobců.

Oslavit konec prázdnin můžete na Festivalu mezinárodní kuchyně v Karlíně, který nabídne exotická jídla z celého světa.

Food festival Piknik na Nováku v Příbrami letos kromě tradiční nabídky jídel vsadil na alternativní druhy stravy, jako je například vegetariánská, bezlepková nebo strava budoucnosti.

Street food na Smíchovské náplavce nabídne street foodové speciality, čerstvé ryby i šťavnaté burgery. Návštěvníci ochutnají tradiční pokrmy Srí Lanky a Afriky, pikantní pljeskavica, pálivé dobroty s chilli nebo hmyz. Chybět nebudou nejrůznější sladkosti.

Sýr ve všech jeho podobách

Gastro festival Tvargle fest ve Velké Bystřici je zaměřen na milovníky zrajícího sýra – tvarglí - ve všech jeho podobách a piva z lokálních minipivovarů.

Holešovický Oktoberfest láká na bavorské pivo čepované do tupláků, i stylové bavorské pochoutky jako jsou preclíky, ředkvičky, pomazánka Obatzda nebo bavorské klobásy. Stylové oblečení je vítáno.

Husí stehna, husí kaldoun, husí paštika, husí játra, pečená husa, konfitovaná husa, uzená husa, husí burger, husí roláda, lokše maštěné husím sádlem. To vše nabídne tradiční Husobraní na Smíchovské náplavce, na které se připravuje na 1 000 vykrmených hus.

Do Prahy se v říjnu vypraví ekofarmáři z celé republiky na Biojarmark 2022, aby na dvorku Národního zemědělského muzea představili to nejlepší a nejčerstvější ze své produkce. Ochutnávky a pravé bioobčerstvení tu bude pro milovníky masa, vegany, celiaky i příznivce syrové stravy.