Když se před nedávnem ve facebookové skupině Hubneme a jíme zdravě s kalorickými tabulkami objevil recept na valašský frgál z tortilly, strhlo se kolem něj velké nadšení. Každý, kdo se pokouší formovat svou postavu, uvítá jakékoliv zpestření mnohdy fádního jídelníčku. Natož pak, když jde o sladkou dobrotu, která obsahuje spoustu bílkovin a jeho příprava zabere jen pár minut.

V tradiční receptuře je valašský frgál považován za kalorickou bombu. Je z kynutého těsta, obsahuje spoustu cukru i tučného másla. Koláč paní Ondové je už pak tak říkajíc doslova z jiného těsta.

Recept na tortilla frgál - dva kusy

Příprava frgálu z tortilly je velmi jednoduchá a zvládne ji i začínající kuchtík.

Potřebujete:Když na to přijde, každý si může frgál ochutit dle svého.Když na to přijde, každý si může frgál ochutit dle svého.Zdroj: se svolením Andrey Ondové

Dvě tortilly dle vašich preferencí (celozrnná nebo klasická)

Na tvarohovou náplň:

  • Dva měkké tvarohy
  • Dvě vejce
  • 30 gramů vanilkového proteinového prášku
  • Čekankový sirup na doslazení

Na makovou náplň:            

  • 80 gramů mletého máku             
  • 250 mililitrů mléka           
  • Čekankový sirup dle chuti

Na drobenku:

  • 60 gramů drcených ovesných vloček
  • 30 gramů másla
  • Sladidlo Erythritol
  • Hrst sekaných ořechů
Svatomartinské rohlíčky.
Lahodné svatomartinské rohlíčky, které zvládne každý: rychlé těsto ze 3 surovin

Postup pečení:

  1. Kulatou formu (například na cheesecake) vyložte papírem na pečení a položte na ni tortillu.
  2. Oba tvarohy vyšlehejte s vejci, proteinem a čekankovým sirupem. Množství sirupu volte dle své chuti.
  3. Na výrobu makové náplně uvařte mák v mléce až do zhoustnutí. Jakmile směs vychladne, přidejte ji na tvarohový základ.
  4. Můžete také libovolně kombinovat s domácí marmeládou, ovocem či povidly dle chuti.
  5. Na přípravu drobenky smíchejte drcené ovesné vločky se sladidlem, máslem a drcenými ořechy.
  6. Koláč zasypejte připravenou drobenkou a pečte při 180 °C cca 50 minut.
  7. Nechte vychladnout a můžete konzumovat.

Nahrává se anketa ...

Autorka k úspěchu svého receptu 

Andrea Ondová je z ohlasu na svůj gastronomický nápad nadšená. „Vzhledem k tomu, že mě moc baví naše česká kuchyně, tak se snažím klasické recepty vždy upravovat do lehčí a výživnější formy. No a jakožto milovnice koláčů mě venku na procházce na čerstvém vzduchu napadla varianta odlehčeného frgálu na tortille,“ uvedla pro blog Kalorických tabulek Andrea Ondová.

Martin Jiskra při přípravě Martinské husy.
VIDEO: Martinská husa podle šéfkuchaře Martina Jiskry. Tipy a rady na pečení

Doplnila, že každý si ho může ozdobit a dát si na něj to, co má rád. „A to mě vlastně baví o to víc, protože ti, kteří už můj recept vyzkoušeli, sršeli skutečně úžasnými nápady. Každý jeden kus někým vyrobený získal tak svoji jedinečnost,“ těší autorku receptu, která pracuje jako ředitelka mateřské školy.

Autorka receptu na zdravý frgál Andrea Ondová:

Kdo je Andrea Ondová

  • Pochází ze Zderazi na Pardubicku.
  • Stejně jako řada dalších žen trpěla nadváhou a rozhodla se s tím něco udělat. „To rozhodnutí přišlo ze dne na den a já do toho prostě šla bez nějakých odkládání na další dny, týdny, měsíce, roky, ale hned po hlavě,“ vzpomíná Andrea Ondová.
  • Z původních 97 kilogramů se jí podařilo zhubnout na 70 kilogramů.
  • Už tři roky si udržuje váhu, díky které se cítí komfortně. Běhá, cvičí a správně se stravuje. „Váha se mi drží, žiji aktivním životem a můžu se naplno věnovat rodině a všemu, co nás společně baví,“ říká Andrea.
  • Jak vypadala její cesta ke snižování hmotnosti se můžete podívat na jejím Instagramovém profilu Instagram.com/fit.mama.ondo_/