V pátek 17. ledna zemřel ve věku nedožitých 56 let bývalý brankář Václav Lavička.

V historii plzeňského a chebského fotbalu zanechal nesmazatelné stopy. Narodil se 22. května 1958 a s fotbalem začínal v deseti letech v Baníku Tlučná.

Jako šestnáctiletý oblékal dres dorostu plzeňské Škodovky, následující dva roky dělal u prvoligového mužstva náhradníka Josefu Čalounovi. V červenci 1978 narukoval do RH Cheb a hned v prvním roce pomohl k historickému postupu do první ligy.

Za chebský tým chytal celkem pět a půl roku, potom však zapůsobil jeho vztah k Plzni a opět se postavil do branky Škodovky.

V roce 1983 se ve Štruncových sadech hrála jen druhá liga a výborný gólman pomohl Plzni v roce 1986 a potom ještě znovu o dva roky později k postupu mezi elitu.

V brance oplýval jistotou, předváděl spolehlivé zákroky a byl oporou týmu, jehož barvy hájil za všech okolností. Za připomenutí stojí událost z června 1989, kdy Škodovka hrála doma s Olomoucí rozhodující zápas o záchranu v první lize.

Vedla si velmi dobře a v poločase vyhrávala 1:0 gólem Sokola. Potom vstřelil Vašák druhý gól, sudí Hycl ho uznal, ale po konzultaci s pomezním Havlíčkem z neznámých důvodů odvolal.

Plzeň dvakrát inkasovala, prohrála 1:2 a sestoupila. Hráči cítili křivdu, gól byl podle nich regulérní a po utkání došlo mezi nimi a Havlíčkem k ostřejší výměně názorů, při které Lavička do sudího strčil. Pražská vrchnost to brala jako inzultaci a zastavila Lavičkovi činnost na půl roku.

V první lize odehrál v Chebu a v Plzni celkem 125 zápasů a reprezentoval i Československo. V letech 1978 až 1980 si zahrál za jednadvacítku proti Polsku a Švýcarsku.

Na začátku devadesátých let přestoupil z Plzně do německého Kötztingu.

„Zpráva o jeho smrti mě zarmoutila. Byli jsme stejný ročník, znali se od žáků. Já hrál za Vejprnice a Venca chytal za sousední Tlučnou," vzpomíná na spoluhráče Miloslav Paul.

„Já pak šel v dorostu do Lokomotivy Plzeň a on do Škodovky. V dresu Škodovky jsme se sešli, když se vrátil z Chebu. A pět sezon jsme pak spolu hráli v Kötztingu. Venca byl výborný parťák, nemohu se smířit s tím, že už mezi námi není," dodává Miloslav Paul.

Informaci o smrti Václava Lavičky nemohl uvěřit ani současný starosta Kötztingu a bývalý prezident fotbalového klubu Wolfgang Ludwig. „Václava tu měli všichni rádi. Je to pro mě velmi smutná zpráva," řekl Ludwig.