Události podzimu
Liberecký zmar. Zatímco sousední Jablonec se topí v euforii 
z nejpovedenějšího podzimu, 
Liberec vstřebává šokující předposlední místo – na jaře bude Slovan hrát o záchranu.

Slávistická bída. Osmé místo? Chtěli víc. Slávistům parádně vyšel začátek sezony, ještě po pátém kole vedli ligu, ale pak přišel pád zakončený pokutami, protože parta z Vršovic těsně neuhrála požadovaných 21 bodů.

Řádění třicátníků. Liboru Doškovi ze Slovácka je 36, sparťanskému kapitánovi Davidu Lafatovi 33. První na podzim nastřílel 11, druhý 10 gólů a perou se 
o korunu pro krále ligových kanonýrů. Dostane se na jaře mezi ně nějaký zelenáč?

Trenéři bez licence. Nový fenomén: ostravský Martin Svědík, hradecký Bohuslav Pilný a jihlavský mág Roman Kučera nemají potřebnou licenci, bez které v lize nemůžou dělat ani asistenty, přesto trénují. Oficiálně bývá jako hlavní kouč veden někdo jiný z týmu, kdo licenci má. Od 
1. ledna má dojít k úpravě regulí. 

„Ještě není hotovo. Sezona bude dlouhá," říkají podzimní králové.

Proč vládne lize právě Plzeň?

Opakuje historii. Kdo se chce na konci sezony mazlit s nablýskaným pohárem, musí zvládnout už podzim. Přesně tohle týmu z města čtyř řek vyšlo i ve zlatých sezonách 2010/2011 (41 bodů) a 2012/2013 (34).

Teď má Plzeň 38 bodů, od léta jich ztratila jen deset. „Slušný výsledek," pochválil tým trenér Miroslav Koubek.

Má nejlepší útok. 33 gólů? Žádný jiný tým jich v lize nenasázel víc, průměr lehce přes dvě trefy na zápas je parádní. Tahle bilance je o to cennější, že Plzni chybí klasický kanonýr, její nejlepší střelec Stanislav Tecl dal pět branek. 
S tím ale nechoďte na obránce Radima Řezníka: „Je dobře, že se na gólech podílí celý tým 
a naše ofenziva nestojí pouze na jednom hráči."

„Zbyla" jí jen liga. Teď se 
v Plzni usmívají, ale ve čtvrtek 7. srpna bylo Teclovi a spol. mizerně: Viktoria zakopla 
v odvetě 3. předkola Evropské ligy s Ploještí a poprvé od roku 2010 neprošla do hlavní fáze evropského poháru. Na podzim se to ukázalo jako výhoda, parta ze západu nemusí plýtvat energií a v ligových mačích je hladovější.

Protože Koubek. Plzeňský kouč? To není jen naběhlá krční tepna a křik. Pod Koubkem, jenž v polovině srpna vystřídal Dušana Uhrina juniora, Plzeň vyhrála klíčové bitvy se Spartou (ani jednou nevystřelila na branku) i v Jablonci a hlavně – přidala na přímočarosti a agresivitě. Viz Koubkova slova po nedělním vyhraném nerváku v Jablonci: „Nechtěli jsme ke konci držet remízu, chtěli jsme být první a pořád jsme chodili nahoru."

Trenérovi pomáhá i našlapaná lavička: v Jablonci tým nepoložily ani absence obránce Limberského a záložníka Hořavy. Mimochodem, mezi náhradníky sedí i dlouholetý plzeňský kapitán a (ne)hrající asistent Pavel Horváth, jenž po sezoně zřejmě ukončí kariéru.

Zvládla tlak. Plzeň je první od konce srpna, ale na pohodlný náskok mohla zapomenout: Sparta s Jabloncem na lídra celý podzim zle dotíraly. Jako když vedoucího cyklistu během závodu zblízka ohrožují dva hladoví soupeři.

I v neděli večer šli Plzeňáci do hitu v Jablonci s vědomím, že po vítězství Sparty v Jihlavě klesli na průběžné druhé místo. Byli poničení virózou, která v týdnu kolovala kabinou, přesto dokázali se štěstím vyhrát. „Před hráči smekám," pravil trenér Koubek.

Co bude říkat 30. května po posledním kole?

Martin Mls