Start druhé poloviny Synot ligy je za dveřmi a sedmadvacetiletý fotbalista s obávanou levačkou se už nemůže nedělního souboje na Moravě dočkat (utkání se Slováckem začíná v 16.00 hodin a přímým přenosem ho vysílá ČT Sport).

„Moc se na neděli těším. Přece jen mistrovský zápas je něco jiného než přípravná utkání na soustředění. Zápasy se Slováckem nejsou lehké, doma u nás dokázalo remizovat, takže máme o důvod víc, abychom v neděli zvítězili," svěřuje se fotbalista, který má ze sebou náročnou přípravu.

„Byla těžká, nicméně se nijak nevymykala přípravám, které jsme absolvovali v předchozích letech. Myslím si, že jsme na jarní část sezony dobře připraveni," míní Jan Kovařík.

Viktoria jako jediný český tým vyjela v rámci zimní přípravy na dvě soustředění do zahraničí, do Turecka a na Maltu. Sehrála na nich pět přípravných zápasů, v nichž jen jednou vyhrála, jednou remizovala a třikrát prohrála.

Západočechům se nevydařila ani generálka na ligu – v přípravném utkání podlehla na Maltě ruskému Těreku Groznyj 0:3.

„Byl to poslední zápas v rámci jedenáctidenního soustředění a bylo vidět, že toho máme hlavně po psychické stránce plné kecky. Dostali jsme dva góly ze standardních situací, což ovlivnilo výrazně vývoj zápasu, který se pak už jen dohrával," vzpomíná Kovařík.

Mohou mít neúspěchy v přípravných zápasech proti silným zahraničním soupeřů vliv na psychiku a sebevědomí mužstva těsně před startem jarní části ligové sezony? „To je složitá otázka, ale já věřím, že si z těch porážek vezmeme ponaučení a dokážeme se v lize vyvarovat chyb, které jsme v přípravných zápasech udělali," přemýšlí.

A který z pětice přípravných zápasů Viktorie v rámci zahraničních soustředění Jana Kovaříka nejvíce mrzí?

„Mrzí každý zápas, který nevyhrajete, ale z mého pohledu to byl souboj s Legií Varšava. To utkání jsme měli jednoznačně vyhrát," míní.

„Zápas byl z naší strany dobře rozehraný, vytvořili jsme si v něm spoustu brankových příležitostí, dvakrát jsme v průběhu utkání vedli a nakonec jsme dostali gól v poslední minutě nastaveného času. Na druhou stanu, je to jen příprava a neděláme si z toho žádnou těžkou hlavu," odmítá poraženeckou náladu fotbalista s nejostřejší levačkou v Synot lize.

Viktoria v zimě na rozdíl od Sparty a hlavně Slavie nepřivedla do kádru žádnou posilu zvenčí, ale vsadila na trojici hráčů, které si stáhla z hostování.

„V Plzni je natolik silný kádr, že je obtížné sem přivést nějaké superfotbalisty z české ligy. Podle mne máme natolik kvalitní tým, že jsme ani žádné posily nepotřebovali," soudí Kovařík, který i bez velkých zimních posil věří v obhajobu mistrovského titulu.

„Kdybychom si nevěřili, tak ani nemusíme na jaře hrát," usmívá se. „Věřím, že zopakujeme loňské jaro, kdy se nám dařilo a získali jsme třetí titul," přeje si.

Vrcholem letošního fotbalového roku bude mistrovství Evropy ve Francii, kam se České republika rovněž kvalifikovala. Jan Kovařík už do reprezentace nakoukl. Vnímá jarní část ligové sezony také jako šanci zabojovat o místo v národním mužstvu?

„Já se teď plně soustředím na práci v Plzni, abych se vůbec dostal do základní sestavy Viktorie. To ostatní už je nade mnou," dodává Jan Kovařík.

Vykročí fotbalisté Viktorie Plzeň v neděli v zápase se Slováckem za obhajobou mistrovského titulu?