Dvě a půl sezony strávil ve Viktorii Žižkov, a už sedmý rok patří k oporám zadních řad plzeňské jmenovkyně. V pondělí od 19.30 hodin se oba týmy střetnou ve Štruncových sadech v Plzni v duelu devátého kola první Gambrinus ligy.

Jan Zakopal ovšem musí derby Viktorií oželet, kvůli zranění bude držet palce spoluhráčům jen na tribuně. „V utkání s Libercem mě píchlo v lýtku a vyšetření odhalilo krevní hematom,“ říká třicetiletý zadák, který kvůli bolestivému zranění nenastoupil v minulém kole v Teplicích.

„Už vyklusávám, ale stále to ještě není ono. Doufám ale, že příští týden už budu moci začít s tréninkem naplno,“ věří.

Zápasy proti Žižkovu už pro něj zvláštní příchuť nemají. „Přece jen už je to deset let, kdy jsem do Žižkova přestoupil ze Sparty,“ vysvětluje, proč bere zápas jako každý jiný.

Na působení v klubu pod televizní věží ale vzpomíná rád. „Začínal jsem po boku zkušeného obránce Jardy Šilhavého. Byla to náramná škola, Jarda byl výborný fotbalista a je to i skvělý člověk. Potom si utrhl achilovku a já po něm převzal místo libera,“ vzpomíná Jan Zakopal.

V té době oblékali žižkovský dres i další kvalitní fotbalisté, jako Hunal, Zelenka, Holota či Kincl.

„Z dnešního týmu znám už jen Luďka Straceného,“ dodává plzeňský obránce. V duelu favorizuje své spoluhráče. „V Teplicích zahráli kluci výborně, chybělo jen více štěstí. Pokud takový výkon zopakují, není se čeho bát,“ míní.

„Žižkov mužstvo před sezonou docela posílil. Hrají tam zkušení Besta či Pilař, který přestoupil právě z Plzně. Je mi trochu záhadou, proč se zatím Radek do sestavy neprosadil, je to výborný fotbalista,“ tvrdí.

Žižkovu bude chybět vykartovaný střelec Švancara. „To je pro soupeře velká ztráta, hra Žižkova se točí především kolem něj,“ připomíná Zakopal.