Byl to třeba Jaromír Fiala, nastupující v základní sestavě tehdejší Škody Plzeň ve dvou sezonách na sklonku sedmdesátých let minulého století, či Vlastimil Palička, který ve Štruncových sadech prožil v témže období ještě jeden rok navíc. Oba se potom objevili v dresu Olomouce.

Barvy obou klubů hájil i obránce a reprezentant Karel Rada, plzeňský byl ale jen druholigový, pozdější olomoucký prvoligový.

Největší stopu však v Plzni zanechal Petr Uličný. Ten se nesmazatelně zapsal do srdcí plzeňských fanoušků v roli hráče a později i v roli trenéra Viktorie. Za Plzeň i Olomouc hrál, oba kluby i trénoval. Dnes žije v Olomouci, proto si pojďme jeho dvojí plzeňské angažmá připomenout.

Když v roce 1972 postoupila Škoda Plzeň pod vedením trenéra Jiřího Rubáše do první ligy, hledaly se posily. Jednou z nich byl Petr Uličný, který přišel z pražské Sparty. Ročník 1950 začínal s fotbalem v Kroměříži a od roku 1969 hájil na Letné rudé barvy.

Stabilně se však členem tamní základní jedenáctky nestal, proto nebylo zase až tak těžké získat ho do Plzně. Tady se však okamžitě stal členem základní sestavy prvoligového nováčka. Nejdříve nastupoval ve středu tříčlenné útočné vozby. Trojice St. Štrunc – Uličný – Gomola se časem stala hrozbou pro soupeře.

V úvodu sezony byl sice zraněn Štrunc a místo něj nastupoval Kříbala, ale obě varianty znamenaly pro rivaly permanentní nebezpečí. V říjnu 1972 Škodovka doma roznesla 5:2 Zbrojovku Brno a Petr Uličný pěkným gólem zvyšoval na 2:0.

Někdy nastupoval ve středu záložní trojice, patřil totiž ke konstruktivním hráčům s výbornou kopací technikou, přesnou přihrávkou, ale i kvalitní střelou.

Záloha Süss – Uličný – Bican byla vynikající. Žilině vstřelil Uličný krásný gól hlavou a konta soupeřů zatěžoval dalšími brankovými zápisy.

Každopádně se stal oporou mužstva, které mezi naší elitou hrálo od roku 1972 do roku 1980, celkem osm sezon nepřetržitě. A Petr Uličný vydržel v Plzni pět sezon do roku 1977. Zahrál výborné duely, ale i smolné.

Třeba v březnu 1975, kdy Škoda hrála v Praze s Duklou. Nikoliv na Julisce, která se přestavovala, ale na hřišti Bohemians. Celých 90 minut byla Škodovka lepší a měla vyložené šance rozhodnout utkání ve svůj prospěch. Všechny měl „John", což byla Uličného přezdívka, ale ani jednu neproměnil. Byl sice nejlepším hráčem na hřišti, řadami Dukly pronikal, jak se mu zachtělo, ale na krále brankářů Ivo Viktora nevyzrál.

Naprosto vyčerpaný se nechal Uličný pár minut před koncem vystřídat a jen z lavičky sledoval, jak Škodovka v poslední minutě inkasuje nešťastný gól a prohrává 0:1.

Za pár týdnů v předposledním kole si však Petr Uličný všechno vynahradil. Do Štruncových sadů přijela Sparta a Plzeň potřeboval jeden bod k definitivní záchraně. Po bezbrankovém poločase převzal „John" na půlce míč a prokličkoval se s ním až do branky. Druhý gól přidal Standa Štrunc, a zrodila se slavná výhra 2:0. Za pár dnů potom Sparta sestoupila poprvé v historii do druhé ligy.

V pěti prvoligových sezonách nastřílel v plzeňských barvách Petr Uličný osmnáct gólů. Na klub i město měl jen ty nejlepší vzpomínky. „V Plzni jsem hrál ligu, trénoval ligu, narodil se mi tam syn, jsou to ty nejpříjemnější zážitky," často později říkával.

Z Plzně odešel Petr Uličný v létě 1977 spolu s trenérem Tomášem Pospíchalem. Stříbrný Chilan mířil na lavičku Bohemians, „John" šel hrát do Olomouce, kde v roce 1983 pověsil kopačky na hřebík a začal trénovat. Uničov, béčko Olomouce, Havířov, Zlín, Brno, Ostrava a v roce 1997 se v roli kouče objevil v Plzni.

Na lavičce vystřídal Antonína Dvořáka, v úvodu musel vytrpět potupný domácí debakl 1:5 s Drnovicemi, ale nakonec vybojoval s Viktorií v prvoligovém peletonu třináctou příčku a čtvrtfinále Českého poháru.

V sezoně 1998 – 1999 se mu už tolik nedařilo. V únoru 1999 byl po 17. kole odvolán, nahradil ho Milan Šíp, přesto ale Plzeň z první ligy sestoupila.

A Petr Uličný? Vedl postupně Žižkov, Opavu, Hradec Králové, Zlín, Ružomberok, Brno, HFK Olomouc a dvakrát Sigmu Olomouc. Jeho poslední návštěva v březnu loňského roku nám všem náležitě zhořkla. Viktorka hrála o šanci dotáhnout se na čelo tabulky, Olomouc o záchranu a Moravané nás ve Štruncových sadech vyklepli 4:0.

Po zápase byl „John" velice šťastný. „Byl to pro mě zvláštní zápas, protože jsem v Plzni dlouhou dobu hrál a později i trénoval. Podařilo se nám porazit mužstvo, které sice není v čele, ale hraje u nás nejlepší fotbal," uvedl Uličný.

Viktorka se nakonec na čelo dotáhla, ale titul ztratila v utkání v Liberci. Olomouc se mezi elitou zachránila, navíc vyhrála Český pohár a Petr Uličný poslal trenérské řemeslo k čertu.

Ve dvaašedesáti letech se na fotbal už jenom dívá, občas ho komentuje pro televizi a baví se jím. Na hráčské i trenérské působení v Plzni však vzpomíná jistě jen v dobrém.