Prohráli, ale dusno kvůli tomu nebylo. Trenér Viktorie Plzeň Pavel Vrba označil úterní generálku na novou sezonu proti Watfordu (0:1) z Premier League za nejlepší výkon ze tří utkání na soustředění v Rakousku. Český vicemistr postupně padl s Fürthem (1:5), Wolverhamptonem (1:2) a Watfordem.

„Když to porovnám s duelem s Fürthem, který nám dal zaslouženě na zadek, tak zápas proti Watfordu už měl nějakou tvář. Bohužel jsme ve druhé polovině druhého poločasu inkasovali,“ zhodnotil vystoupení Viktorie trenér Pavel Vrba.

Fotbalisté Viktorie si proti Watfordu vypracovali více šancí než v sobotu v duelu s Wolverhamptonem. Na úspěch to ovšem nestačilo. Na snímku vpravo Milan Havel
Rakouská bilance Viktorie: Tři zápasy, tři prohry

Kouče Viktoria potěšila zlepšená hra nově složené obrany, z níž kvůli zranění vypadli klíčoví fotbalisté David Limberský a Roman Hubník. A navíc kvůli kartám nebude hrát v úterý v Bukurešti ve třetím předkole Ligy mistrů stoper Lukáš Hejda. V generálce proti Watfordu nastoupila obrana ve složení Matějů, Řezník, Hájek, Havel. „Pokud jde o organizaci hry, tak s Watfordem obrana odehrála nejlepší utkání. S Fürthem jsme si mysleli, že za chyby nebudeme potrestaní,“ uvedl Vrba.

Po debaklu s Fürthem Viktoria zapracovala na zlepšení defenzivy. „Ukázali jsme si chyby a některé věci jsme i trénovali. Kompaktnost pravé strany obrany byla proti Watfordu větší než ve dvou předešlých zápasech. Myslím si, že už víme, jak zachytávat protiútoky, a jaké jsme dělali chyby. Samozřejmě že nejsme dokonalí, ale snaha a chytrost už je vidět, a věřím, že to bude lepší a lepší,“ tvrdil Pavel Vrba.
Roli šéfa obrany přebral dosavadní náhradník Tomáš Hájek. „Tomáš není nezkušený hráč, má něco odehráno za Zlín. Jsme rádi, že se to rýsuje tak, že by měl vůdcovskou roli zvládnout velice dobře,“ všiml si kouč.
Právě přes Hájka šla rozehrávka z obrany Viktorie. „Zápas od zápasu je jistější než jiní, takže si na rozehrávku víc troufá,“ potěšilo trenéra Vrbu.

Nová posila z Bohemians Milan Havel prý dobře zapadla do mužstva. „Jsem rád, že přišel. Vůbec není poznat, že je v kádru jen týden. Což je úžasné, jak zapadl. Milan je velice zajímavý a perspektivní fotbalista,“ konstatoval Vrba.

Milan Havel.
Vrbovi chyběl proti Wolverhamptonu důraz v obraně

Proti Watfordu vyšla Viktoria poprvé v přípravě střelecky naprázdno. „Hráli jsme proti mužstvu z anglické nejvyšší soutěže, které sice nehraje na špici tabulky, ale Premier League se účastní pravidelně. Je proto jasné, že narazíte na urostlé, rychlé a velice dobře takticky vybavené fotbalisty. Podle mě je anglická soutěž top liga v Evropě s nejlepšími hráči na světě, když tedy nebudu počítat individuality v Realu a Barceloně. Takový zápas je ta nejlepší zkouška a jsem rád, že jsme se s ní vypořádali velice slušně,“ mínil třiapadesátiletý kouč.

O sestavě na úterní mač předkola Ligy mistrů v Bukurešti ještě nemá zcela jasno. „Otazníky jsou pořád. Jasno budeme mít až před zápasem. To samé platí o gólmanech. Oba jsou kvalitní a včas se dozvědí, kdo bude chytat,“ řekl Vrba.

Petr Čech ve Zruči
Brankář Petr Čech: Je příjemné se vracet domů

Na start poháru se už těší, kvůli tomu do Plzně přicházel. „Hrát o Ligu mistrů a skupinu Evropské ligy je hodně zajímavé. Na druhou stranu vítěz české ligy má pravděpodobně jistou základní skupinu Ligy mistrů. Sparta a Slavie proto zbrojí a já věřím, že jim budeme zatápět a co nejvíc je potrápíme. Letos bude liga hodně zajímavá,“ uzavřel Vrba.