Díky tomu brali v neděli Západočeši na pražské Julisce tři zlaté body.

Přitom v minulé sezoně měla Viktoria s proměňováním pokutových kopů velké problémy.

„Minulá sezona je minulá sezona. Zatím jsem všechny penalty dal. Musím to zaklepat," prohlásil v neděli Daniel Kolář po zápase před novináři, aby vzápětí rychle zaťukal vedle sebe na dřevo.

První penaltu za stavu 1:1 proměnil s naprostým přehledem, brankáře Radu poslal na opačnou stranu, než kam směřoval míč z jeho kopačky.

Klid a pevné nervy prokázala opora Viktorie i v 90. minutě zápasu při druhé penaltě, tentokrát za nerozhodného stavu 2:2.

Situace, kterou v tu chvíli Danielovi Kolářovi záviděl na hřišti asi málokdo.

„Neváhal jsem, tak nějak to vyplynulo. Kdybych nedal penaltu, tak se svět nezboří. Nedali jiní hráči," konstatoval.

Zkušený fotbalista tentokrát poslal balon do opačného rohu branky než při první penaltě. Brankář Rada sice jeho úmysl vystihl, sáhl si v pádu na míč, který ale přece jen k velké radosti hráčů Viktorie skončil v síti.

„Čekal jsem do poslední chvíle, kam se gólman pohne. Nepohnul se, tak jsem to dal doprava. Bylo to se štěstím, ale to k tomu patří," usmál se reprezentační záložník.

Plzeň mohla v zápase s Duklou klidně zahrávat čtyři penalty, jednu z nich po faulu právě na Koláře. „Byla to jasná penalta. Cítil jsem, jak mi šlápl na nárt a vůbec nezasáhl balon," přísahal Kolář.

Kdyby sudí nařídil obě další penalty, Kolář by prý s jejich exekucí neváhal. „Kdybych dal všechny tři, šel bych i na tu čtvrtou," usmál se fotbalista, kterému se virové onemocnění vyhnulo.

„Byl jsem jen v karanténě a nudil se tam. Já bych klidně proti Slavii hrál, ale kluci nemohli," řekl.

Vedení o dva body před Spartou nepřeceňuje. „Ještě je hodně zápasů, zatím to pro nás neznamená skoro nic. Vidíte, dnes jsme vyhráli až gólem v závěru. Musíme se dál koncentrovat jen sami na sebe a nekoukat doprava doleva," dodal nejlepší střelec Viktorie Plzeň v historii české ligy.