„Je to pravda, ta pravá zimní dřina začíná až tento týden. Vzhledem k tomu, že letošní příprava nebude až tak dlouhá jako v minulých letech, se to ale dá vydržet,“ mírní obavy hráčů kouč Viktorie Plzeň Stanislav Levý.

K začátku zimy patří v týmech české ligy fyzické testy. Dva dny strávili na Fakultě tělesné výchovy a sportu v Praze také fotbalisté Viktorie Plzeň.

„Tohle je dobrá věc, která trenérům i samotným hráčům pomáhá. Předně vám to ukáže, jak na sobě hráči pracovali o dovolené. A také vám i fotbalistům to naznačí cestu, jakou se ubírat v další kondiční přípravě, eventuálně jak upravit individuální tréninky,“ pochvaluje si trenér Levý.

Zimní příprava ale není jen o běhání či posilování, na to je letos příliš krátká. Pilovat se musí i herní složka a k tomu poslouží Viktorii účast na turnaji Tipsport liga v Praze.

„Já vůbec nejsem příznivcem fotbalu na umělé trávě, považuji ho dokonce za nutné zlo. V Čechách ale nejsou vyhřívané tréninkové plochy jako v Německu, a tak nám nic jiného nezbývá,“ říká Levý.

Kladem pražského turnaje podle kouče Viktorie je možnost střetnout se s kvalitními soupeři. „Tohle je jeho největší deviza. Na druhé straně mně vadí, že se smí střídat v zápase maximálně sedm hráčů. Já vím, že se hraje o peníze, ale především je to příprava. Jenže vy v těchto utkáních nemáte možnost postavit do každého poločasu jinou jedenáctku jako v jiných přípravných zápasech,“ připomíná trenér.

Do Tipsport ligy vstoupí fotbalisté Viktorie už zítra v Praze ve 13.30 hodin utkáním proti druholigové Dukle Praha.

Herní přípravu potom vyladí Západočeši při osmidenním soustředění v Turecku, kam odjíždějí 25. ledna. V příznivém klimatu je čekají tři zápasy s kvalitními soupeři. „Potvrzen je zatím zápas s rakouským celkem Sturm Graz,“ dodává trenér Levý.