Oba jsou členy české reprezentace do 19 let, v lize začali působit letos na jaře a usadili se v základní sestavě týmu, který v závěru sezony bojoval o účast v evropských pohárech.

Vedení západočeského klubu teprve rozhodne, zda oba talentované mladíky zařadí do letní přípravy nebo je zatím ponechá na hostování v mateřském klubu.

"Jelikož Příbrami na poslední chvíli unikl postup do Evropské ligy, kde mohli kluci získat cenné zkušenosti, musíme zvážit, co pro ně bude po sportovní stránce nejlepší," komentoval příchod obou mladých fotbalistů generální manažer Viktorie Plzeň Adolf Šádek.

Přesný model působení obou hráčů v příští sezoně ještě není nastavený. „V příštích dnech budeme jednat s Příbramí a rozhodneme se, jestli s námi začnou sezonu," uvedl na pondělní tiskové konferenci Šádek.

Podle něj jsou oba především investicemi do budoucna, ale už nyní pomohou zvýšit konkurenci v už tak kvalitním kádru Viktorie.

"Koncepci máme nastavenou v horizontech, musíme být připraveni na generační obměnu a kluci, kteří jsou na vrcholu kariéry, musí zůstat pod tlakem," zdůraznil generální manažer Viktorie, který oba mladíky považuje za výjimečné hráče, kteří by v budoucnu mohli převzít štafetu po hvězdách týmu Davidu Limberském a Danielu Kolářovi. Za ty Plzeň zatím nemá náhradu.

„Sledujeme je delší dobu a už v zimě jsme začali s Příbramí jednat. Oba se na jaře se v lize prezentovali velmi dobře, a tak jsme jejich příchod finalizovali ještě před koncem sezony," podotkl Šádek.

Ofenzivní záložník Jan Suchan vstřelil na jaře v lize dvě branky. Aleš Matějů nastupoval v Příbrami na obou krajích obrany. Pro zajímavost, má za sebou půlroční působení v juniorce nizozemského PSV Eindhoven a na nedělním galavečeru první ligy byl vyhlášen objevem sezony.