Sobotní souboj dvou nejlepších týmů Gambrinus ligy, domácí Viktorie a pražské Sparty, skončil bez branek.

Škoda.

Médii i fanoušky v celé zemi ostře sledovaný duel dvou nesmiřitelných rivalů přinesl spíše taktickou bitvu o každý metr hřiště.

Ano, oba týmy chtěly vyhrát. Jenže gólových šancí nabídl vypjatý zápas poskrovnu.

„Obě mužstva hrála spíše ze zabezpečené obrany a nepouštěla se do nějakého velkého dobrodružství. Oba týmy se sice snažily vstřelit gól, ale nikdo neměl tak velké příležitosti, aby se mu to povedlo," vystihl přesně obraz hry kouč Viktorie Pavel Vrba.
Z bezbrankové remízy radost neměl. Pochopitelně.

„Pokud doma remizujete 0:0, tak je to i se Spartou zklamání," přiznal trenér Západočechů.

Vrbu mrzelo, že jeho tým nevytěžil nic z převahy v úvodu utkání.

Plzeň dostala soupeře pod tlak, téměř celou první půlhodinu byla lepším týmem.

A měla i příležitosti, ze kterých mohla skórovat šance.

„Pokud jsme chtěli vyhrát, tak se nám to mohlo podařit v prvních dvaceti minutách, kdy jsme měli dvě šance, a pak šel ještě Darida po přečíslení, ale jeho střele chyběly centimetry," uvedl Vrba.

Příležitosti vstřelit gól ale měla i Sparta. Paradoxně tu největší jí však nabídla Viktoria sama. To když Limberský ´nabil´ chybnou rozehrávkou Krejčímu, naštěstí pro Plzeň si s jeho přízemní střelou z nebezpečné pozice Kozáčik na zemi poradil.
A trenér Sparty Vítězslav Lavička se po této akci chytil za hlavu.

Ano, v sobotu by nejspíš stačil na výhru jediný gól.

I když se vyprodaná Doosan Arena (11 360 diváků) gólu nedočkala, označil sparťanský kouč utkání za reklamu na fotbal.

„Hrálo se v báječné atmosféře, oba týmy se snažily hrát na vítězství. Myslím, že to byla dobrá reklama pro český fotbal na úrovni ligy," prohlásil Vítězslav Lavička.
Domácí kouč Pavel Vrba měl ale jiný názor.

„Co se týče kulisy, taková se v české lize jen tak nevidí. Ale aby to byla reklama na fotbal, musí padnout také nějaké góly. To koření tomu chybělo," řekl Vrba.

Podle kouče Plzně obraz hry ovlivnila skutečnost, že se oba soupeři utkali již v úvodu sezony. A jeho názor určitě nepostrádá logiku.

„Kdybychom hráli se Spartou později, mohl být průběh zápasu jiný. Přemýšlím, proč se utkáváme zrovna před kvalifikací Ligy mistrů. A ne třeba ve třináctém kole, kdy jsou ty pauzy mezi zápasy větší," míní Pavel Vrba.

„V některých evropských soutěžích to dělají tak, že týmům, které hrají Ligu mistrů, přeloží utkání. Je spousta možností, jak těmto klubům pomoci, když pak mohou zviditelnit celý český fotbal. Dnes jsme to my, za rok se v podobné situaci může ocitnout třeba Sparta," řekl.
Proč se ale plzeňský klub nepokusil situaci řešit s předstihem? „Nemyslím si, že bychom se svou žádostí neuspěli. Ale tím teď nechci plakat," dodal Vrba.

Jeho tým má nyní před sebou největší výzvu sezony. Už zítra ho od 20.45 hodin doma čeká první zápas play-off Ligy mistrů s Mariborem.

Vykročí do něj správnou nohou?