Plzeň navíc zápas v pekelném prostředí zaplněného stadionu Besiktasu dohrávala bez vyloučených obránců Navrátila a Limberského.
Besiktas, jehož dres oblékl český stoper Zápotočný a slovenský záložník Hološko, vsadil na drtivý nástup. A málem mu to vyšlo.
Už ve druhé minutě vyrazil brankář Krbeček u tyče reflexivně skákavou střelu Delgada z přímého kopu a o dvě minuty později zastavil průnik Quaresmy až před branku obětavým zákrokem Bystroň.

Plzeň přežila v ohlušující atmosféře zaplněného stadionu úvodní dvě nebezpečné situace a osmělila se. Vědoma si skutečnosti, že k postupu musí vstřelit gól, několikrát bleskově zaútočila.

Petrželův únik a následnou jeho střelu odvrátila domácí obrana na roh, Horváth z přímého kopu přestřelil zeď i branku. Vzápětí vybojoval po průniku na levé straně druhý rohový kop Limberský.

Ve 25. minutě mohla Plzeň dokonce skórovat. Horváth na zadní tyč branky Besiktasu, brankář Arikan promáchl, ale hlavičkující Kolář netrefil branku.
Potom dvakrát Limberský ostře zajel do Quaresmy a vysloužil si od belgického rozhodčího Nzola žlutou kartu.
Ledovou sprchu ve třicetistupňovém istanbulském parnu přinesla hostům 32. minuta. Krbeček vykopl nakrátko míč jen na paty obránci Navrátilovi, balonu se zmocnil Quaresma a řítil se sám na branku. Navrátilovi nezbylo nic jiného, než Portugalce faulovat těsně před hranicí šestnáctky a sudí Nzolo vytáhl červenou kartu.

Domácí dostali Viktorii pod obrovský tlak a stadion vybuchl nadšením už šest minut poté. Quaresma převzal kolmou přihrávku, šajtlí napálil míč k pravé tyči a Krbeček neměl šanci – 1:0.

Čtyři minuty před přestávkou mohlo být pro Plzeň ještě hůře. Bobo v šestnáctce vystřelil, Krbeček míč jen nadzvedl za sebe, ale balon letící do branky naštěstí pro hosty v poslední chvíli vyhlavičkoval Limberský.
Plzeň se však nevzdávala a v předposlední minutě první půle se dostala do obrovské šance. Limberský unikl po levé straně, k jeho zpětné přihrávce se dostal Jiráček, jenže tváří v tvář Arikaniovi napálil jen tureckého gólmana. Sedm minut po přestávce stihla Viktorii další pohroma. Limberský fauloval u postranní čáry Quaresmu, dostal druhou žlutou a Plzeň hrála o devíti mužích v poli.

Šance Viktorie na postup se zmrskly na minimum v 58. minutě. Na pravé straně se uvolnil Quaresma, nejlepší hráč na hřišti, a jeho přetažený centr poslal u vzdálenější tyče do sítě osamocený Argentinec Delgado - 2:0.
Síly Plzeňanů kvapem ubývaly a přišel další gól z kopačky Hološka. Slovenský záložník si všiml, že Krbeček stojí dál od branky a obloučkem z dvaceti metrů ho přehodil – 3:0.

Kouč Viktorie Pavel Vrba poslal na trávník čtvrthodiny před koncem Hájovského a Hrušku, ale gólový efekt dvojí střídání proti rozjetému Besiktasu to nepřineslo.
V závěru zápasu si Viktorie přece jen vysloužila potlesk jednatřiceti tisíců diváků, to když hřiště opouštěl kapitán Plzně Pavel Horváth a místo něho nastoupil Rýdel.

Besiktas mohl vstřelit ještě čtvrtý gól, ale Krbeček ve vyložené šanci vychytal střídajícího Tabata.

„Utkání se mi hodnotí velice špatně. Ne, že bychom ho nezvládli, ale vyloženě jsme si ho pokazili sami. Když jsme hráli o jedenácti, nic jsme Besiktasu nedovolili. Vyloučením a naší hrubou chybou se zápas otočil v náš neprospěch,“ popsal okamžik, kdy se lámal chleba trenér Viktorie Plzeň Pavel Vrba.
„Teoretickou šanci jsme měli ještě minutu před přestávkou při šanci Jiráčka. Po vyloučení Limberského naše naděje pohasly. To jsem věděl, že je zle a říkal jsem si, že ten zápas už těžko můžeme zvládnout. Byla to pro nás velice složitá situace, Besiktas potom už v klidu dovedl utkání k vítězství a postupu do dalších bojů Evropské ligy,“ dodal po zápase v Istanbulu zklamaný trenér Viktorie Pavel Vrba.

Besiktas Istanbul – FC Viktoria Plzeň 3:0 (1:0). Branky: 38. Quaresma, 58. Delgado, 71. Hološko. Rozhodčí: Nzolo – D. Bruyn, Gerard (všichni Belgie). ŽK: Güven – Limberský, Rezek. ČK: 32. Navrátil, 52. Limberský. Diváci: 31 000.

Besiktas: Arikan - Güven, Zápotočný, Toraman (46. Ferrari), Uzülmez – Quaresma, Necip, Ernst, Delgado (60. Tabata), Hološko – Bobo (68. Nihat). Trenér: Bernd Schuster.

Viktoria: L. Krbeček – Rajtoral, Bystroň, Navrátil, Limberský – Petržela (75. Hruška), Rada, Horváth (83. Rýdel), Kolář (75. Hájovský), Jiráček – Rezek. Trenér: Pavel Vrba.