Postup přes moldavský Šeriff Tiraspol je pro fotbalisty plzeňské Viktorie vzpruhou nejen po sportovní stránce, ale také po té finanční. Do klubové kasy přiteče 212 milionů korun za účast v play-off Ligy mistrů a další desítky milionů jim vynese desetiletý koeficient.

„Víme, že situace není úplně jednoduchá, a klub postup nutně potřeboval,“ uznal i plzeňský kouč Michal Bílek. „Jsem rád za klub, že nějaké peníze přijdou,“ doplnil muž, jenž tento postup označil za jeden z největších úspěchů v trenérské kariéře.

Přesná odměna bude známá podle soutěže, kterou budou viktoriáni nakonec na podzim hrát. Už teď mají jistou minimálně skupinu Evropské ligy a stále zůstávají ve hře o Ligu mistrů.

„Dostali jsme se už poměrně daleko a pořád bojujeme o Ligu mistrů. Je to něco, co jsme si přáli, aby tak bylo,“ pochvaloval si Bílek.

Radost, ale i úleva byly cítit i z řad hráčů. „Liga mistrů je blízko, ale přitom pořád strašně daleko,“ reagoval s úsměvem Jan Kliment.

„Euforie je velká. Jsme v play-off Ligy mistrů, to jsme všichni chtěli. Ještě nikdy jsem to nehrál, moc se těším,“ vyprávěl pro klubový web záložník Lukáš Kalvach.

Pochvaloval si i podporu vyprodaného hlediště. „Potvrdilo se, že máme skvělé fanoušky. Doufám, že nás potáhnou i v dalších zápasech,“vysekl poklonu do ochozů Doosan Areny. A stejně jako všichni viktoriáni věří, že tím jejich jízda fotbalovou Evropou nekončí.

Michal Bílek.
Kouče Bílka ani další postup nerozvášnil, zato asistent Horváth chtěl brečet

„Když už jsme postoupili do posledního předkola, uděláme maximum, abychom se dostali do Ligy mistrů,“ doplnil ho gólman Jindřich Staněk, další z hlavních strůjců úspěchu.

Trenér Bílek na tiskové konferenci po odvetě s Tiraspolem připustil, že milionová injekce může přinést i změny v hráčském kádru.

„Ještě budu mluvit se šéfem (Adolfem Šádkem), nějak vyhodnotíme aktuální situaci. Ale pokud k nějakému pohybu dojde, tak bude minimální,“ uvedl kouč Plzně.

Ta se už delší dobu zajímá o olomouckého stopera s reprezentačními zkušenostmi Václava Jemelku, ale kluby se nemohou sejít na přestupové částce. Svolení hledat si nové angažmá má naopak záložník Ondřej Mihálik.

Jednání to však musejí být rychlá, soupiska pro play-off se uzavírá o dnešní půlnoci.

Bez ohledu na to už však může realizační tým spřádat plány, jak vyzrát na Karabach. Ale ještě předtím je potřeba zvládnout ligový zápas v Hradci Králové (SO 19.00).

Kdy se bude hrát?

ST 17. srpna, 18.45

FK Karabach – Viktoria Plzeň (Tofiq Bahramov Stadium v Baku)

ÚT 23. srpna, 21:00

Viktoria Plzeň – FK Karabach (Doosan Arena)

Informace o prodeji lístků na domácí odvetu oznámí klub do konce týdne