Fotbalisté Viktorie Plzeň prožili smutný závěr minulého týdne. Nejprve vypadli v kvalifikaci evropských pohárů s belgickými Antverpami, aby si pak v nedělním zápase 6. kola FORTUNA:LIGY vypili kalich hořkosti až do dna, když v Teplicích přišli v závěru o hubený náskok a jen remizovali 1:1.

„Teď máme týden na to, abychom se z toho dostali,“ říkal záložník Lukáš Kalvach, autor plzeňské branky, už v televizním rozhovoru po zápase v Teplicích. „Nezbývá nám teď nic jiného než vyhrát doma a zahájit další sérii, abychom se z toho dostali,“ doplnil středový hráč, jenž přišel v létě z Olomouce a hned si i v Plzni získal místo v sestavě.

První příležitost k nápravě budou mít viktoriáni v neděli, kdy hostí od 16.30 hodin v Doosan Areně fotbalisty Opavy.

A nejen postavení v tabulce jim velí zvítězit. Soupeř je totiž v tabulce až třináctý, po slibném vstupu do soutěže a dvou vítězstvích má teď na kontě čtyři porážky v řadě. „Na to bych se příliš neohlížel. Opava je mužstvo, které funguje velice dobře,“ upozornil před zápasem plzeňský kouč Pavel Vrba, že jeho svěřence nečeká snadný úkol.

„Já se nechci koukat na soupeře, důležitější je náš výkon. Poztráceli jsme nějaké body a chceme je získat zpět, abychom dostali plzeňský fotbal zpátky na špici. Věřím, že tam patří,“ doplnil trenér Viktorie v rozhovoru pro klubový web.

Po zápase v Teplicích dal svým svěřencům dva dny volna a potom se znovu naplno vrhli do tréninku. „V krátkém období jsme odehráli deset zápasů, už to chtělo odpočinek, nabrat síly. Potom jsme se naplno vrhli do tréninku,“ vysvětloval kouč Vrba. Po vypadnutí z poháru už teď viktoriáni najedou na klasický týdenní rytmus. „To vyřazení z pohárů nás samozřejmě všechny strašně mrzí. Teď upneme síly na ligu. Doufám, že napravíme poslední domácí porážku se Slováckem a nad Opavou zvítězíme,“ věří Vrba.

Jeho tým má v české lize sérii tří zápasů bez vítězství, na Bohemce hrál bez branek, padl doma se Slováckem (0:2) a remizoval i naposledy v Teplicích (1:1). Teď už tedy nutně potřebuje bodovat naplno. „Já bych to rozdělil na dvě části. I venku chceme vítězit, ale když se to nepovede a získáme aspoň bod, není to až tak špatně. Prohra doma se Slováckem se však neměla stát. Ty tři body nám teď chybí,“ uznal Vrba, že nejvíc mrzí domácí ztráta.

V neděli už může počítat s uzdraveným Čermákem. „V Teplicích jsme ho ještě radši šetřili, ale nyní už je k dispozici a měl by se zapojit do hry,“ potěšilo kouče plzeňského celku. Na marodce už tak zůstávají pouze dlouhodobě zranění Ubong Ekpai s Romanem Hubníkem.

Ani Opava nebude v Plzni kompletní. I její kapitán Pavel Zavadil má od disciplinární komise zastavenou činnost na jedno utkání. Zkušený středopolař nezvládl emotivní závěr minulého zápasu se Zlínem (0:3) a po druhé žluté kartě byl za kritiku rozhodčího vyloučen.

Kvůli dohodě klubů nemůže hrát ani mladík Šulc, který v Opavě hostuje z Plzně. Chybět budou i zranění Hrabina a Stáňa.

„Plzeň má velmi kvalitní kádr. I když není tak dominantní jako bývala, pořád je to mužstvo, které patří k nejlepším v české lize,“ uvědomuje si opavský kouč Ivan Kopecký.

Luboš Rejda.
Rychlík Luboš Rejda slaví pětašedesát