Minulou sobotu si však vyzkoušeli opačné role – fotbaloví trenéři mládeže z celého Plzeňského kraje se sešli v Plzni-Skvrňanech, aby tady absolvovali celodenní školení nazvané Coerver kurz.

Na stadionu, který nese jméno po legendárním trenéru mládeže Josefu Žaloudkovi, se v horkém počasí od rána do večera seznamovali s teoretickou i praktickou částí školení.

„Předvádíme trenérům, jak by z Coerver pohledu měl vypadat tréninkový proces. Jakých detailů si musí všímat, co by měli řešit a podobně,“ říká trenér mladších žáků Viktorie Plzeň Filip Linhart, který je zároveň celorepublikovým školitelem Coerveru.

Není náhoda, že kurz se uskutečnil na stadionu 33. ZŠ Terezie Brzkové, kde má fotbalový klub FC Viktoria Plzeň své fotbalové třídy.

Pozdější vítěz Martin Boubal zdolává v úvodním závodě Giant ligy v Plzni stoupání na dráze v areálu SK Rapid sledovaný kolegy z úniku Ondřejem Cinkem a Janem Rybou (zleva).
Giant liga pokračuje v Plzni třetí dílem

„Snažíme se navázat spolupráci s regionálními kluby. Jednou z forem proškolení trenérů v regionu je, aby si rozšířili portfolio trenérských dovedností a mohli je předávat dál. Pro nás je výhodné, že v regionálních týmech pak budou hráči lépe připraveni například na přechod k nám,“ míní Filip Linhart, kterému při školení pomáhal Josef Šneberger, šéftrenér žákovských týmů FC Viktoria Plzeň.

„V první fázi byli proškoleni trenéři v našem klubu, Teď jsme ve druhé fázi, kde je cílem dostat do veřejnosti způsob, jak se má trénovat s dětmi. Coerver to má velice propracované, ověřené roky praxe. Funguje už přes třicet let,“ zdůrazňuje Josef Šneberger.

Sobotního kurzu se zúčastnilo dvacet trenérů mládeže z Plzeňského kraje. Všichni si akci pochvalovali.

Plzeňský útočník Ondřej Kratěna.
Dobrá zpráva. Hokejový matador Kratěna pokračuje dál v Plzni

Šli jsme sem s cílem dozvědět se nové informace a přiučit se. S programem jsme byli maximálně spokojeni. Byli jsme překvapeni, jak skvěle bylo všechno připravené. Nelituji, že jsem se přihlásil,“ uvedl Aleš Wirt, trenér Sokola Postřekov.

O školení v Plzni byl mezi trenéry v kraji velký zájem. „Poptávka byla veliká, proto 26. května proběhne další kurz. Vypadá to, že bude opět naplněn,“ dodal Filip Linhart.

Coerver coaching
Globální tréninkový program inspirovaný Wielem Coerverem a vytvořený v roce 1984 Alfredem Galustianem a legendou Chelsea Charlie Cookem. Metoda, která se v průběhu let neustále zdokonaluje a rozvíjí, se soustředí na rozvoj individuálních dovedností a hry v malém počtu hráčů. Je speciálně vyvinutá pro děti od 5 do 16 let bez rozdílu jejich schopností.

Jakub Davidík.
Atleti Škody získali posily ověnčené medailemi z mistrovství ČR