Vybíraly a nominovaly se jen reprezentační celky Čech a Moravy, které spolu dvakrát do roka hrály vzájemné zápasy. V roce 1941 slavila plzeňská Viktoria třicet let od svého založení, v době válečných útrap však nebylo možné organizovat pompézní oslavy, tak se alespoň podařilo funkcionářům zajistit start vybraného mužstva Čech.

Prestižní duel přilákal deset tisíc fanoušků

Hrálo se 23. dubna 1941 a pro plzeňskou veřejnost to byla událost. Však se také na přitažlivý souboj do Luční ulice přišlo podívat téměř 10 000 fanoušků. Viktorii se v té době v první lize příliš nedařilo, měla dokonce starosti se záchranou. To její městský rival SK v této sezoně proháněl pražskou Slavii a nakonec skončil v lize za sešívanými na druhém místě. Viktoria byla ráda za konečnou devátou příčku znamenající záchranu.

Vraťme se však do Luční ulice k souboji Viktorie s reprezentací Čech. Ta nastoupila v sestavě Leština (SK Kladno) – Urban (SK Plzeň), Zástěra (SK Pardubice) – Průcha (Slavia), Šmejkal (SK Kladno), Nejedlý (Sparta) – Říha (Sparta), Vacek (Slavia), Bican (Slavia), Kareš (Bohemians), Holman (SK Kladno). Viktoria postavila mužstvo ve složení Volf – Möstl, Trávníček – Moravec, Bína, Vlček – R. Sloup, Perk, Hyrman, Lavička, Štekl.

Utkání bylo dramatické se spoustou brankových příležitostí na obou stranách. Domácí špílmachr Bína hned ve druhé minutě krásnou ranou protáhl reprezentačního gólmana Leštinu. Po deseti minutách hry unikl po křídle Říha a jeden z nejlepších ligových střelců Kareš hlavou otevřel skóre utkání. Za chvíli se zaskvěl slavný Pepi Bican, když sám před brankářem ještě uvolnil Holmana a ten zvýšil na 2:0 pro Čechy. Začala však útočit i Viktoria mohutně povzbuzována svými příznivci. Dvakrát se dostal do vyložené šance kanonýr Perk, ale zatím mu ještě nebylo přáno. Teprve ve 33. minutě se mu podařilo krásnou ranou k tyči vstřelit první gól domácích. Za pár minut však skvělý Říha přesně přihrál Karešovi a reprezentanti vedli 3:1. Potom ještě padly dva góly do šatny: Šmejkal ze skrumáže přidal čtvrtý gól a vzápětí plzeňský Štekl stanovil poločasový výsledek 4:2 pro Čechy.

Do druhého poločasu nastoupila reprezentace Čech se změnami v sestavě. Brankáře Leštinu vystřídal Ludvík z Bohemians, obránce Urbana nahradil Štumpf ze Sparty a Nejedlého vyměnil Kopecký ze Slavie. Změny byly i v plzeňské sestavě. Do branky nastoupil Nachtman a Hyrmana vystřídal Fail.

Viktoria po přestávce srovnala stav, drama rozhodl v závěru Kareš

S nástupem do druhé půle si reprezentační borci zřejmě mysleli, že je už o výsledku rozhodnuto, ale opak byl pravdou. Viktoria se do svého soupeře pořádně zakousla, získala trvalou převahu a podařilo se jí nečekaně vyrovnat na 4:4. Po hodině hry totiž Fail snížil na 3:4 a čtvrt hodiny před koncem Lavička za nadšeného jásotu zaplněných ochozů vyrovnal. Zdálo se, že reprezentační celek odjede z Plzně bez vítězství, ale v posledních minutách Kareš dvakrát dotlačil míč do sítě, zajistil výhru Čech 6:4 a zároveň byl se čtyřmi góly nejlepším střelcem utkání. Borec klokanů tak potvrdil pověst výtečného snajpra. Však také v této prvoligové sezoně nastřílel 22 gólů a v tabulce kanonýrů se umístil společně s Antonínem Hájkem z SK Plzeň se stejným počtem branek na druhém místě za Bicanem, který dal gólů 38! Zbývá ještě podotknout, že Ladislav Kareš v letech 1946 – 1948 střílel góly i za Viktorii Plzeň.

Nejlepším hráčem byl vyhlášen Bína

A jaké byly ohlasy na utkání mezi plzeňským týmem a reprezentanty Čech v dobovém tisku? „Zápas mohl se měřiti s těmi nejlepšími, jaké kdy byly v Plzni sehrány. Zásluhu na tom má především mužstvo jubilujícího klubu, které podalo proti reprezentantům znamenitý výkon. Nejlepším hráčem na hřišti byl plzeňský centrhalv Bína, který opravdu učil reprezentační protihráče, jak se má kopat. Byl duší mužstva, neztratil žádný míč, a přitom skvěle přihrával. Z ostatních Plzeňanů zahrál dobře Perk v útoku. Tito dva byli výjimečnými zjevy v plzeňském mužstvu, které jako celek bylo velice dobré, zvláště záložní řada," napsaly druhý den noviny.

Nevěnovaly se však pouze plzeňskému celku, ale zhodnotily i hru reprezentantů a rozhodčího. „Oba brankáři za obdržené góly nemohou, lepší byl Leština. Záložník Nejedlý byl hodně nervózní a neudržel křídlo. Za nejlepší hráče svazového mužstva pokládáme Zástěru a Bicana, zklamal Chudomel. Pochválit musíme i rozhodčího Raucha z Plzně, který zápas řídil velice dobře." Tolik noviny. Trvale dobré výkony nejlepšího hráče utkání Vladimíra Bíny nezůstaly bez odezvy. Už za pár dní byl nominován do mužstva Čech k utkání s Moravou.

Po utkání uspořádala Viktorie banket, kterému byli přítomni hráči obou mužstev, zástupci fotbalového svazu, západočeské župy a novináři. Během banketu předseda Viktorie Václav Horník odevzdal zástupci svazu velký křišťálový pohár. Funkcionáři svazu a hráči obou mužstev dostali upomínkové předměty. Takové byly oslavy třiceti let od založení Viktorie.