Co zápas, to gól. Bilance, jakou by nepohrdl žádný útočník. Natož, když se tak vysokou produktivitou může pyšnit obránce.

Ano, to je případ Jana Baránka, stopera fotbalové Viktorie Plzeň.

Mladý zadák klubu ze západu Čech hraje v závěru podzimu v oslnivé formě. Poté, co dostal důvěru od trenéra Karla Krejčího, který ho zařadil do základní sestavy vedle o tři roky staršího Lukáše Hejdy, splácí ji vrchovatou měrou. Posuďte sami.

Během minulého týdne nastoupil do tří soutěžních utkání a v každém z nich skóroval.

Baránek si prožil týden snů. V pondělí rozhodl jediným gólem o důležité výhře Viktorie v dohrávce 15. kola Synot ligy v Jablonci a ve čtvrtek potom v odvetě Mol Cupu zařídil postup svého týmu do jarního čtvrtfinále pohárové soutěže. Do třetice se trefil v neděli v lize v duelu 16. kola proti Dukle a přispěl k výhře 3:0.

„Těší mne, že mi to tam padá, ale cennější jsou pro mě vítězství mužstva," říká skromně talentovaný stoper, o kterém trenér Krejčí nedávno prohlásil, že roste svými výkony pro národní mužstvo.

Na otázku, jestli není škoda, že příští reprezentační sraz je až příští rok v březnu, ale pohotově a s úsměvem odpoví: „Nemrzí, o tom teď nepřemýšlím. V reprezentaci jsou kluci, kteří si postup na Euro vykopali a fotbalově jsou někde jinde."
A čím si dvaadvacetiletý odchovanec ostravského fotbalu vysvětluje svoji střeleckou efektivitu?

„Nijak, prostě mě to trefuje, žádný speciální trénink v tom nehledejte. Už se tomu s klukama v kabině smějeme, že teď střílím góly jen já," prozrazuje fotbalista, který přišel do Plzně z Baníku Ostrava letos na začátku roku.

„V Plzni budu už skoro rok. Pozitivně hodnotím hlavně jeho polovinu, kdy jsme začal pravidelně hrát. V Plzni se mi líbí, jsem tu spokojen," dodává Jan Baránek.