Sparta s Plzní mají stejnou bilanci vzájemných zápasů (body i skóre). A pokud by měli po posledním kole stejný i celkový počet bodů i skóre, přijde na řadu superfinále, což je rozhodující zápas na neutrální půdě.

Nevěříte? Stačí, když Sparta vyhraje 1:0 a Plzeň remizuje 2:2. A nebo nebo 2:1 – 3:3, 3:2 – 4:4 a podobně. A máme tady historicky první superfinále Gambrinus ligy.

Jenže s ním by nastal jeden velký problém – kdy superfinále odehrát.

Jen šest dnů po posledním ligovém kole totiž čeká českou fotbalovou reprezentaci klíčový zápas kvalifikace s Itálií o postup na mistrovství světa v Brazílii. A trenér Bílek pro něj počítá s reprezentanty z Plzně i ze Sparty. A určitě bude chtít mít všechny hráče pohromadě co nejdříve.

„To, že by se superfinále uskutečnilo ještě do kvalifikačního utkání s Itálií, nepřipadá v úvahu," uvedl včera pro Deník Jaroslav Kolář, tiskový mluvčí Fotbalové asociace České republiky (FAČR).

„Pravděpodobnější je, pokud by tato situace nastala, že by se utkání sehrálo po duelu s Itálií," dodal Kolář.

Kdo vyhraje Gambrinus ligu?

PLZEŇ

- pokud zvítězí v Hradci Králové
- pokud remizuje v Hradci Králové, potřebuje, aby Sparta porazila Duklu jen o jednu branku a zároveň dala o dva góly méně než Plzeň (například 3:3 a 1:0, 4:4 a 2:1, 5:5 a 3:2)
- pokud Sparta neporazí Duklu

SPARTA

- pokud porazí Duklu a Plzeň prohraje v Hradci Králové
- pokud porazí Duklu a Plzeň remizuje v Hradci Králové 0:0 nebo 1:1
- pokud porazí Duklu o víc než dva góly a Plzeň remizuje v Hradci Králové

Pokud budou mít oba týmy stejný počet bodů, stejný rozdíl ve skóre a stejný celkový počet vstřelených branek, o mistrovi rozhodne až dodatečný zápas na neutrálním hřišti, takzvané superfinále.

Co rozhoduje o pořadí v lize

1. Body
2. Body ze vzájemných zápasů
3. Lepší brankový rozdíl ze vzájemných zápasů
4. Větší počet gólů ze vzájemných zápasů
5. Lepší brankový rozdíl ze všech utkání
6. Větší počet vstřelených gólů ze všech zápasů
7. Dodatečný zápas