Široké třídy s travnatými pruhy, velká kruhová náměstí s vodotrysky, pomník Miguela de Cervantese i řada monumentálních staveb.

Řada Plzeňanů se do Madridu vydá ale kvůli jediné z nich, stadionu Vincente Calderóna s kapacitou 54 581 míst, kde se plzeňská Viktoria už 4. října střetne s domácím Atlétikem, toho času obhájcem vítězství v Evropské lize.

A následovat budou další výjezdy. Do portugalského univerzitního města Coimbra a izraelského přístavu Tel Aviv, kde modročervené čeká nejprve Academica a pak Hapoel. Poslední venkovní zápas se bude hrát na městském stadionu v Coimbře s kapacitou 30 210 míst 22. listopadu.

„Tlačenice tu zatím není," říká František Tůma, majitel cestovní kanceláře Fanstour, která na všechna tři utkání pořádá letecké zájezdy. V jejich ceně je letenka včetně tax a letištních poplatků tam a zpět i ubytování v hotelích v příslušných městech. Nejlevnější je ten do Madridu, který stojí 7999 korun, nejdražší do Tel Avivu vyjde na 12 999 korun. Možná i proto je zatím větší zájem o zápasy na Pyrenejském poloostrově. „Klienti, kteří s námi byli v Barceloně, jedou znovu," říká František Tůma.

„Chystal jsem se do Madridu, ale nesehnal jsem parťáka, takže se chystám jen do Coimbry," řekl jeden z plzeňských fanoušků Vratislav Opl. „Zájem fanoušků Plzně a Sparty o zájezdy bude záviset i na tom, jak oba týmy vstoupí do Evropské ligy," myslí si Tůma.

„Pokud vše dobře dopadne, letěli bychom do Izraele ve středu před utkáním a po utkání bychom vyrazili v dalších dnech na výlety do Jeruzaléma a k Mrtvému moři," popisuje Plzeňan Zdeněk Hůrka možnou alternativu spojení fotbalu a turistiky, která je v případě Svaté země víc než lákavá.

Řada fanoušků se podobně jako na zápasy předkola vypraví auty a autobusy.

Utkání Viktorie Plzeň v Evropě

4. října, Stadion Vicente Calderón, Atlético Madrid, Španělsko
25. října, Bloomfield Stadium, Hapoel Tel Aviv, Izrael
22. listopadu, Estádio Cidade de Coimbra, Academica Coimbra, Portugalsko