S pocitem bezmoci a přesvědčením, že utkání nemají v moci hráči, ale trojice arbitrů, se setkali i trenéři jiných celků. „V letošní divizi bylo klasickou ukázkou ´zářezu´ naše domácí utkání s tehdy vedoucím Královým Dvorem,“ tvrdí kouč Klatov Karel Krejčí, který v osmém kole seděl ještě na lavičce Horažďovic.

Jeho svěřenci prohráli 1:6. „Vedli jsme 1:0 a měli kopat jasnou penaltu. Sudí nic a dál hosty neuvěřitelně tlačil. Po letech, co se ve fotbalu pohybuji, poznám úmyslně ovlivněný zápas,“ tvrdí Krejčí.

Zkušený trenér má stále v paměti dvě divizní utkání z minulosti. „V říjnu 1994 jsem trénoval Horažďovice, doma jsme vyhrávali nad vedoucím Tachovem 2:0, ale sudí Mázdra zařídil v posledních minutách remízu 2:2,“ vzpomíná trenér.

Tehdy si to Horažďovičtí včetně trenéra vyřídili s rozhodčím na místě a trenér inkasoval osmnáctiměsíční distanc. To ovšem není reakce hodná následování. „Zářez jsem před časem zažil i jako trenér Doubravky v Sezimově Ústí,“ připomíná Krejčí.

Přesto je přesvědčen, že nyní už je situace lepší. „Ještě před sedmi osmi roky mi sudí několikrát řekl před utkáním: Dnes vás musím zaříznout, příště vám to vrátím. Teď nám rozhodčí výsledek úmyslně ovlivní jen tak dvakrát za sezonu,“ tvrdí trenér.

Podobné zkušenosti má i vejprnický kouč Jaromír Mysliveček. „Největší zářez v kariéře jsem zažil s 1. FC Plzeň v Milevsku. Před utkáním to byly samé úsměvy, ale potom nás sudí k ničemu nepustil, dva hráče nám vyloučil a prohráli jsme 0:3,“ vzpomíná.

Ani letos nebylo podle jeho tvrzení vše čisté. „Na našich porážkách se podepsal rozhodčí výrazně ve Strakonicích a teď v Prachaticích, ale tam jsme sami dostali i zbytečné góly,“ uznal sebekriticky Mysliveček, který viděl i sobotní utkání Doubravky s Jankovem. „Tak velký zářez to podle mého názoru zase nebyl,“ podotkl zkušený trenér.

Doubravecký kouč Ivan Kovács si ale stojí za svým. „Sudí duel hrubě ovlivnili. Důkazem je video. Jen má slova o spojení rozhodčího Jílka s Jankovem nebyla pravdivá. Vysvětlili jsme si to po telefonu, já jsem se mu za svá slova v tisku omluvil,“ uvedl doubravecký kouč.