Od pondělí je zřejmé, že osmačtyřicetiletý kouč povede fotbalový tým ze západu Čech minimálně do roku 2015.

Původní kontrakt měl sice Vrbovi vypršet až za rok, ale vedení klubu přišlo s předstihem s nabídkou na jeho prodloužení.

„Zvažoval jsem i jiné možnosti, a proto jsem se zprvu rozmýšlel. Ale rozhodl přístup, s nímž vedení plzeňského klubu k jednání přistoupilo," sdělil napondělní tiskové konferenci Vrba.

O jeho služby už třeba na jaře eminentně usilovala slovenská reprezentace, ale stejně jako další zájemci vyšla nakonec naprázdno.

„Od Plzně jsem dostal nabídku, která byla velice korektní, a měl jsem z toho pocit, snad poprvé v kariéře, že jednají rovnocenní partneři. Což při vyjednávání klub – trenér často nebývá," zdůraznil kouč.

„Jednání proběhla velmi hladce," vstoupil do trenérova monologu generální manažer Adolf Šádek. „Podmínky smlouvy zveřejňovat nebudeme, nicméně jsme si vědomi, že Pavel Vrba patří mezi nejžádanější trenéry Česka, a dle toho jsme k jednáním přistupovali," doplnil výkonný šéf klubu."

Vrba působí v Plzni od října 2008. Předtím trénoval Žilinu, Púchov, Přerov a dělal asistenta u Baníku Ostrava a u slovenské reprezentace. Jeho hvězda se však naplno rozzářila až právě v Plzni.

Hře Viktorii totiž kouč vtiskl atraktivní útočný, ale zároveň velmi efektivní herní styl. Dokázal pro něj získat i patřičné hráče, které poskládal kolem plzeňského vůdce Pavla Horvátha.

A v Plzni tak Vrba rozpoutal dlouho nevídaný fotbalový boom kořeněný i blýskavými úspěchy.

Viktoria pod jeho taktovkou získala český pohár, Superpohár, ligový titul, o jehož obhajobu bojovala v minulé sezoně až do posledního kola.

I když z toho byl nakonec „jen" bronz, fanoušci na západě Čech si fotbal v podání Viktorie nesmírně užívali.
Navíc se těšili i z výkonů Vrbovy družiny v Lize mistrů.

Vizitkou rodáka z Přerova je i národní tým. Vrbovýma rukama totiž ze současné reprezentace prošlo hned sedm hráčů.

„Jsem rád, že jsme vše dotáhli do zdárného konce a teď se můžeme soustředit už jen na fotbal," uvedl Vrba v prohlášení, které v pondělí zveřejnil klub.

„Chceme být úspěšní v lize i na evropské scéně a já jsem přesvědčen, že máme sílu toho dosáhnout."

Zároveň si je ale kouč vědom toho, že tlak na výsledky týmu bude po úspěších posledních let enormní.

„Je jasné, že Viktoria vstupuje do nové sezony v naprosto jiné pozici, než tomu bylo před třemi roky. Nicméně pozornost veřejnosti i médií na nás byla upřena také v uplynulé sezoně, a přesto jsme se s tím popasovali se ctí," podotkl Vrba.

„Před námi jsou další sportovní výzvy. Chceme hrát znovu fotbal, který by bavil diváky a přitom se opřít o jejich přízeň. Fanoušci na závěr minulé sezony dokázali plzeňskou Doosan Arenu opakovaně vyprodat, což je kromě výsledků pro mě hlavním měřítkem kvality předváděné hry," zdůraznil trenér Pavel Vrba.