Adrenalin stoupá, do bitvy o fotbalový trůn už zbývají jen hodiny. Vedoucí Slavia Praha hostí v meděůo v třaskavém duelu v Edenu druhý tým tabulky Viktorii Plzeň. S napětím očekávaný boj dvou aktuálně nejlepších českých klubů může v boji titul hodně napovědět.

„Vítězství by určitě výhodné bylo, ale nemyslím si, že tento zápas rozhodne o tom, kdo vyhraje titul. Vítěz se posune a získá výhodu, ale ve hře je ještě spousta bodů," míní slávistický trenér Jaroslav Šilhavý, který převzal tým po porážce 1:3 v právě Plzni. Od té doby se Slavií ve 14 ligových zápasech neprohrál.

Čtěte také: Drahorád a Došek věří Slavii, Vlček zase Viktorii

Rodák z Chotěšova na jižním Plzeňsku prošel oběma kluby, Slavií a Viktorií, jako hráč i trenér. „Jako hráč jsem v dresu Plzně absolvoval první ligový start, krátce jsem tam trénoval. Ale prošel jsem už tolika kluby, že by pomalu každý zápas musel být pro mě v tomhle zvláštní," usmíval se Šilhavý.

Motivace je velká, říká Šilhavý

Zatímco Viktoria v minulém kole ztratila body za bezbrankovou remízu ve Zlíně a přenechala první místo v tabulce právě Slavii, Pražané rozstříleli Příbram na jeho hřišti 8:1.

Trenér Šilhavý si ale bedlivě hlídá, aby jeho svěřenci nelétali po střeleckém koncertu v Příbrami v oblacích. „Určitě to mírníme. Spíš brzdíme tu euforii, aby očekávání hráčů nebylo už teď moc veliké a pak v neděli to třeba nevyprchalo před zápasem. Motivace je veliká, už jen tím, co se kolem toho zápasu děje. Zájem je obrovský, dlouho to tu nebylo," připomněl pětapadesátiletý trenér.

Slavia je vzhledem k aktuální formě i výsledkům favoritem zápasu, Šilhavý to tak ale úplně nevnímá. „Jestli jsme favorit? To nevím. Plzeň v posledních letech bojovala každý rok o titul, v pohárech hráli velmi dobře, takže z toho pohledu je zkušenost jednoznačně na straně Plzně. Hráči jako Kozáčik, Hubník, Limberský se nepodělají z tlaku, jsou na něj zvyklí," upozornil.

„Pro nás hraje nadšení, hlad po úspěchu, který tu dlouho nebyl," doplnil Šilhavý.

Vyprodaný Eden

Také Viktoria se na ostře sledovanou bitvu pečlivě připravovala. „Postupně chystáme tak, aby motivace gradovala a byla nachystána na nedělní šestnáctou hodinu," uvedl trenér Pivarník, který si je vědom významu zítřejšího utkání.

„Pro nás je důležitý každý zápas, každý chceme a potřebujeme vyhrát. Tohle je ale trošku jiné utkání," připustil kouč Západočechů, který má radost z toho, že mužstvo je kompletní – uzdravil se už i záložník Martin Chrien, který se v zimní přípravě zranil.

Trenéra Plzně těší, že je vyprodáno. „Doma jsme zvyklí hrát před vyprodaným stadionem a teď nás to čeká i na Slavii. Každý, kdo dělá fotbal, má takové zápasy rád. Jsem rád, že jsme spolu se Slavií vyprodali stadion," dodal Pivarník.