Fantazie! Fotbalisté Viktorie skvěle vykročili do vyřazovací části Evropské ligy. V prvním zápase v Neapoli dokázali senzačně vyhrát po vyzrálém a takticky bezchybném výkonu nad druhým celkem Serie A 3:0.

Viktoria vyhrála první poločas gólem Daridy a výhru pak zpečetili ve druhém poločase dalšími dvěma góly Rajtoral a střídající Tecl.

Trenér Viktorie Plzeň Pavel Vrba poslal na hřiště nejsilnější možné složení.

Plzeň nastoupila podle očekávání s uzdraveným Václavem Procházkou ve stoperské dvojici, premiéru v ostrém zápase v dresu Viktorie zažila na levé straně zálohy posila z Jablonce Jan Kovařík a na hrotu útoku dostal přednost zkušený slovenský reprezentant Marek Bakoš.

Naproti tomu domácí kouč Walter Mazzari nechal odpočívat hned několik opor, které šetří pro zápasy italské Serie A. Jen na lavičce náhradníků zůstali kapitán týmu Paolo Cannavaro i slovenský reprezentant a hvězda týmu Marek Hamšík. Do hry však nasadil obávané útočné duo Edinson Cavani – Goran Panděv.

Do první velké šance se domácí dostali už v osmé minutě. A byl to právě Panděv, který se rychlou kličkou protáhl do šestnáctky Viktorie, prudce vypálil a gólman Kozáčik míč směřující pod břevno vytáhl bravurně nad břevno.

Domácí byli prvních dvacet minut nebezpečnější, ale převážně hrozili jen ze standardních situací a s těmi si defenziva Viktorie v čele s Kozáčikem poradila.

Plzeň se stále více osmělovala, vybojovala několik rohových kopů. A na konci první půlhodiny hry Západočeši udeřili. Akci zatáhl po levé straně Limberský a po jeho centru se k odraženému míči dostal v šestnáctce Neapole Darida. Český reprezentant udělal to nejlepší, co mohl, napálil míč prudce k tyči a Plzeň šla k velké radosti sedmi stovek fanoušků Viktorie na stadionu San Paolo do vedení!

Ještě na konci první půle dal trenér Mazzari, vědom si, že jde do tuhého, pokyn Marku Hamšíkovi, aby se rozcvičil. A po přestávce ho poslal na hřiště.

Domácí začali druhý poločas velkým tlakem. A v 51. minutě mohlo být vyrovnáno. Horváth ztratil ve středu hřiště míč a rychlý protiútok zakončoval Cavani. Naštěstí pro Kozáčika poslal míč těsně vedle levé tyče.

Vzápětí se Kozáčik vyznamenal, když odvážným pádem pod Hamšíkovy nohy zmařil velkou šanci Neapole.

Tlak domácích byl po příchodu Hamšíka na hrací plochu drtivý a Kozáčik musel znovu zasahovat, když vyrazil bombu Dzemailliho k tyči.

Trenér Vrba stáhl ze hřiště Bakoše a místo něj poslal na trávník rychlonohého Tecla.

Velký vzruch na hřišti přinesla 68. minuta. Rajtoral vstřelil po rychlém protiútoku druhý gól. Hlavní sudí Van Boekel nejprve ukázal ke středovému kruhu, ale po diskuzi se svým asistentem branku neuznal.

Rajtoral se ale přece jen branky dočkal. V 79. minutě mu přistrčil míč Kovařík a Rajtoral krásným dloubákem z těžkého úhlu překonal zaskočeného gólmana De Sanctise.

To ale ještě nebylo všechno. Plzeňskou euforii dokonal v závěru utkání střídající Tecl, který po přihrávce Filla vstřelil třetí gól.

Nadšení plzeňských fanoušků na tribunách stadionu v Neapoli nebralo po závěrečném hvizdu sudího konce.

Trenér plzeňského celku Pavel Vrba pochválil po zápase celý tým, ale tlumil zároveň euforii. „Výsledek 3:0 je velice povzbudivý a určitě jsme ho nečekali, ale jsme teprve v poločase," prohlásil kouč Plzně. „Ve druhé půli jsme měli štěstí, Neapol si vytvořila prvních dvacet minut druhé části hry obrovský tlak. My ale máme už nějakou dobu svoji tvář, a teď jsme ji ukázali. Nezalekli jsme se ani soupeře, který je druhý v italské lize. To mě velice těší a doufám, že i naši fanoušci byli s naším výkonem spokojeni," dodal Vrba.

SSC Neapol – FC Viktoria Plzeň 0:3

Poločas: 0:1. Branky: 28. Darida, 79. Rajtoral, 90. Tecl. Rozhodčí: Van Boekel – Simmons, Langkamp (všichni Niz.). ŽK: Rolando, Inler – Hejda. Diváci: 20 000.

Neapol: De Sanctis – Gamberini (46. Hamšík), Rolando, Britos – Maggio, Donadel (72. Inler), Džemaili, Zúniga – Kaddúrí (59. Calaio) – Panděv, Cavani. Trenér: Mazzarri.

Plzeň: Kozáčik – Řezník, Čišovský, Procházka, Limberský – Darida, Horváth – Rajtoral (85. Fillo), Kolář (90. Hejda), Kovařík – Bakoš (59. Tecl). Trenér: Vrba.