Svěřenci trenéra Pavla Vrby dokázali v posledním kole základní skupiny Evropské liga porazit 1:0 Atlétiko Madrid, obhájce trofeje a vítěze Superpoháru!

Výhrou navíc přeskočili slavného soupeře v tabulce a vyhráli skupinu B. Tomu by před zahájením bojů ve skupiny uvěřil jen málokdo.

„Hráče musím pochválit, že tak náročný zápas zvládli. I když se z tábora soupeře ozývalo, že nemáme Atlétiko čím překvapit, jsem rád, že jsme ho překvapili tím, že jsme mu vstřelili gól a dovedli zápas do vítězného konce," prohlásil těsně po utkání trenér Viktorie Pavel Vrba.

O jediný gól se postaral ve 26. minutě po rozehraném rohovém kopu Daridy a přihrávce Ďuriše stoper Václav Procházka. Byl to jeho premiérový gól v Evropské lize.

„Lépe to asi dopadnout nemohlo. Jsme první v lize, vyhráli jsme skupinu Evropské ligy a postupujeme dál, takže to byl můj stoprocentně nejlepší podzim," uvedl osmadvacetiletý fotbalista, který se na začátku roku vrátil do Plzně po čtyřech a půl sezonách v dresu Mladé Boleslavi.

V minulé sezoně tak s Plzní nezažil podzimní účast ve skupině Ligy mistrů a na jaře se objevil jen ve dvojzápase se Schalke. „Teď jsem si prošel celou skupinou pěkně s týmem, máme z toho obrovskou radost. Pro mě je to největší úspěch," svěřil se Procházka.

Velký úspěch Viktorie nemůže snížit ani skutečnost, že trenér Atlétika Diegi Simeone některé opory včetně jednoho z nejlepších střelců na světě Falcaa šetřil pro španělskou ligu. Kvalita soupeře byla nesporná, o čemž se zejména ve druhé půli přesvědčili sami hráči Viktore i více než jedenáct tisíc diváků na tribunách Doosan Areny.

„Bude nám předhazováno, že Atlético nehrálo v Plzni v nejsilnější sestavě. Ti kluci ale nejsou v Madridu náhodou, mužstvo je druhé ve španělské lize, takže hráči musí být kvalitní," řekl kapitán Viktorie Plzeň Pavel Horváth.

Viktoria tak historickou výhrou nad slavným Atlétikem Madrid završila skvělý podzim, ve kterém vyhrála základní skupinu Evropské ligy a přezimuje v čele české Gambrinus ligy.

„Byl to mimořádný půlrok. Věřím, že v tom budeme pokračovat dál a že nám to pomůže i v dalších těžkých zápasech, které nás ještě čekají," dodal trenér Pavel Vrba.