Aby se udrželi v boji o druhé místo, museli bezpodmínečně vyhrát. A to se fotbalistům Rokycan v úterní dohrávce 23. kola krajského přeboru povedlo. Utkání ale tak jednoznačné nebylo, alespoň do její třetí čtvrtiny.

V prvním poločase viděli diváci v Rokycanech vyrovnanou bitvu, ve které se bojovalo o každý centimetr hřiště a žádný míč nebyl pro ani jeden z týmů předem ztracený. První výraznou příležitost si po půl hodině hry vypracovali hosté, kteří z dobře kopnutého rohového kopu nastřelili břevno rokycanské branky. A o chvíli později mohli svěřenci Lukáše Pleška a Jakuba Eliáše této promarněné šance litovat. Rokycany totiž podnikly nebezpečný protiútok, který ve vedoucí gól přetavil na malém vápně aktivní Lukáš Filipec.

Vyrovnat mohl těsně před přestávkou stříbrský mladíček Dominik Tůma. Sám na velkém vápně ale selhal a přestřelil vysoko nad. I když s tečí jednoho z bránících hráčů. Do kabin se ale šlo za dvoubrankového vedení domácích. Ve 44. minutě fauloval jeden z hostujících obránců pronikajícího Martina Debellise a sudí Volf neváhal ani vteřinu. Penalta. Míč si na značku pokutového kopu postavil Michal Černý a brankáři hostů nedal sebemenší šanci. Svůj pokus totiž tvrdě utáhl přesně k pravé tyči.

Ve druhé půli nejprve obrovskou šanci zazdili domácí, a pak se konečně prosadili také hosté. Po rohovém kopu dopravil jeden ze stříbrských hráčů míč do sítě. Sudí Volf ale viděl nepovolenou hru rukou a branku neuznal. O dvě minuty později to v domácích ochozech znovu jen tak zahučelo. Stříbro totiž zahodilo další gólovou šanci.

Dominik Frodl.
Posily Škody. Zkušený Nedorost, Vojtěch Němec, Eberle a do branky Frodl

A jak už to tak ve fotbale bývá, přišel trest. Aktivní Martin Debellis vybojoval na chybujícím obránci míč a jako na zlatém podnose ho připravil spoluhráči Černému, který umístěnou placírkou přidal třetí gól svého týmu. A když se o chvíli později prosadil také kanonýr Karel Vileta, bylo o osudu utkání definitivně rozhodnuto. Rokycany porazily Stříbro 4:0 a jsou třetí. Na druhou rezervu domažlické Jiskry ztrácí parta trenéra Roberta Vágnera jeden bod. Baník se ziskem 32 bodů uzavírá první polovinu tabulky.

„V první řadě bych chtěl pochválit hráče Stříbra, jakým stylem se u nás prezentovali. Dost mě překvapili. Hlavně v prvním poločase nás dost zlobili. My jsme ale na jeho konci dvakrát skórovali a to bylo pro vývoj dalšího utkání klíčové. V první minutě druhého dějství jsme mohli přidal další gól, ale trestuhodně jsme svou šanci zahodili. Postupem času jsme se ale zlepšovali a nakonec ještě vstřelili další dvě branky. Kluci hráli dobře, navíc jsme konečně proměňovali vytvořené šance. Z naší strany to byl dobrý týmový výkon,“ zhodnotil utkání spokojený rokycanský kouč Robert Vágner.

Rokycany – Stříbro 4:0 (2:0)

Branky: 44. z penalty a 71. Černý, 37. Filipec, 73. Vileta. Rozhodčí: Volf. ŽK: 2:2. Diváci: 140.

Rokycany: Špiroch – Klír, Lukáš Aubrecht (82. Pavel Aubrecht), Filipec (46. Ječmen), Hereit, Černý, Procházka, Vaščák, Debellis (78. Chmelíř), Kopečný (58. Ineman), Vileta. Trenér: Robert Vágner.

Stříbro: Dolejš – Hřebík (68. Blažek), Pavlas (80. Petr Žíla), Demjan, Bůžek, Korynta, Tůma, Mráček (46. Pleško), Dyk (75. Vejvoda), Kohut (71. Mikulovský), Šmídl. Trenéři: Lukáš Pleško a Jakub Eliáš.

Trenér Pavel Vrba.
Pavel Vrba: Teď už je to opravdu jen v našich rukou