Česká fotbalová reprezentace má za sebou úvodní zápasy kvalifikace o mistrovství světa 2022 a brzy se začne chystat na odložené Euro. To je žhavá současnost, ale víte, že první oficiální zápas sehrál tým Čechů na den přesně před 115 lety?

A že u zrodu české reprezentace byli i rodáci z Plzeňského kraje?

Jak to tedy všechno bylo?

V Budapešti 1. dubna 1906 remizoval tým Čech s Uhry 1:1, pod hlavičkou Českého svazu footballového nastoupilo šest hráčů z SK Smíchov, čtyři z Meteoru Praha VIII a pouze jediný hráč pražské Slavie, která v ten den hrála v Praze s jinými Maďary – Fövarosi Torna Club.

Za Čechy nastoupil, mimo jiné, smíchovský obránce Antonín Kučera, který pocházel z Nových Mitrovic, na hostování v SK Plzeň se objevoval také Josef Kopecký (jinak Meteor), později reprezentoval i plzeňský rodák Ladislav Vaněk, který hrál za pražskou Slavii.

To všechno vám prozradí historik ze Strážova na Klatovsku Eugen Scheinherr.

Nejenže pomáhá mapovat historii FC Barcelona, ale zaujala ho také minulost fotbalu v České republice. A při svém bádání zjistil nesrovnalosti v historických faktech, které se v této těžké době snaží napravit.

„Výkonný výbor fotbalového svazu sice v prosinci 2005 uznal zápasy z let 1906 až 1908 jako oficiální, ale od té doby prakticky nedošlo k doplnění chybějících údajů u jednotlivých hráčů,“ vysvětluje Eugen Scheinherr, proč pátrá na vlastní pěst.

Třeba u již zmíněného Antonína Kučery dohledal správné datum narození v Nových Mitrovicích. Stejně tak u pozdějšího reprezentanta Ladislava Vaňka.

Tomáš Nejdl střílí přes bránícího házenkáře Nového Veselí.
Věřím, že v play-off týmu pomohu, přeje si Nejdl

„Rozhodl jsem se, že se na to podívám a potrénuji identifikaci na základě dostupných údajů, což jsou matriky narozených, oddaných a zemřelých, policejní přihlášky, soupis pražského obyvatelstva, matriky domovských příslušníků, sčítací operáty ze sčítání lidu, zprávy z tisku, seznamy studentů z UK a ČVUT, výroční zprávy škol, školní památníky a adresáře,“ popisuje Scheinherr.

S ověřováním některých zjištění mu významně pomohl Radovan Jelínek, autor publikace Atlas českého fotbalu. „Zpočátku jsem vyhledával pouze hráče Smíchova a Meteoru. Na jedné straně studentský oddíl tvořený převážně vysokoškoláky, na straně druhé oddíl mládežníků připravujících se pro řemeslnické a dělnické profese,“ vyprávěl nadšenec ze Šumavy.

Získané informace letos v únoru nabídl FAČR, potvrzení o přijetí zprávy přišlo okamžitě. „Jenže odpověď dosud žádná,“ posteskl si.

„Proto jsem se rozhodl výsledky svojí práce publikovat alespoň takhle,“ dodává Eugen Scheinherr.

My se pojďme podívat na ty fotbalisty, co mají největší pouto s Plzeňským krajem.

Antonín Kučera – syn rolníka Václava a Barbory, po přestěhování společně s bratrem Františkem byli jako studenti kolínského gymnázia u zrodu AFK Kolín v roce 1900. Oba pak po zahájení studia na UK vstoupili do SK Smíchov, ale již v roce 1907 se vrátili do mateřského klubu. Tam pomáhají vybudovat mužstvo. Oba vystudovaní právníci s titulem JUDr., Antonín se v roce 1921 ženil jako přednosta Zemské centrály práce v Praze VII.

Ladislav Vaněk – v prvním desetiletí 20. století nejslavnější plzeňský rodák, který se pohyboval po fotbalových hřištích. Syn mechanika Josefa a mlynářské dcery Marie, kteří se záhy po jeho narození přestěhovali do Prahy. Fotbalově vyrůstal na proslulé Kanálce a jako osmnáctiletý mladík se objevil na levém křídle Slavie, kde strávil celou svoji kariéru. Nikdo mu neřekl jinak než Sláva, takže jeho pravá identita byla pro fotbalové historiky neznámá. Jeho bratr Jindřich založil roku 1899 v Praze známou firmu na prodej zahradnického sortimentu v domě U Zlaté husy na Václavském náměstí.

Mistrovský tým. Starší dorost Indiánů došel v sezoně 2016/2017 až na vrchol, když ve finále porazil brněnskou Kometu. Na snímku je zcela vpravo asistent trenéra Bořek Hanzlík, který doteď rád vzpomíná na tehdejší mužstvo.
Dorostenečtí mistři. Kde je nyní najdeme?

Poločas: 0:0, v Budapešti

Sestava:

Pech Jan Václav (8. 4. 1886 Libeň – 20. 6. 1924). Brankář Meteoru, zřízenec el. dráhy.

Müller Viktor (13. 4. 1885 Smíchov – ???). Obránce SK Smíchov, účetní v továrně na Smíchově. Začal studovat práva na UK, ale dokončení studií pravděpodobně znemožnila smrt otce v prosinci 1908.

Kučera Antonín (2. 9. 1885 Nové Mitrovice – ???). Obránce SK Smíchov, JUDr., přednosta Zemské centrály práce v Praze VII.

Kopecký Josef Václav (23. 9. 1886 Choceň – 1930). Záložník Meteoru, Ing. působící před 1. světovou válkou ve Vídni, poté v Praze.

Jirásek František (8. 11. 1884 Zbečník – 10. 8. 1941). Záložník SK Smíchov, Ing. ministerstva zemědělství.

Jetel Ladislav Jan (3. 6. 1886 Libeň – 24. 9. 1914). Záložník Meteoru, sazeč, padl v 1. světové válce.

Jelínek Vladimír Alois (9. 1. 1885 Lochovice – ???). Útočník SK Smíchov, studující ČVUT, syn ředitele přádelny v Lochovicích.

Jelínek Bohumil Vilém (9. 12. 1884 Lány – 3. 9. 1950). Útočník SK Smíchov, student ČVUT, syn knížecího komorníka.

Rosmaisl František (5. 2. 1884 Uhlířské Janovice – 9. 5. 1945). Útočník (později záložník) Slavie, poštovní úředník.

Šetela Antonín (12. 4. 1882 Nusle – ???). Útočník SK Smíchov, absolvent Českoslovanské akademie obchodní, likvidátor pokladen pojišťovací banky Praha.

Valášek Jindřich (27. 6. 1886 Libeň – 28. 3. 1956). Útočník Meteoru, truhlář, střelec prvního gólu v dějinách české reprezentace.

Později (1906–1908)

Další reprezentant z Plzně:

Vaněk Ladislav Jan (20. 6. 1883 Plzeň – 20. 3. 1960)