„Měl jsem jet do Vídně společně s Antonínem Panenkou, bývalým hráčským agentem Pavlem Zíkou a někdejším manažerem plzeňských fotbalistů i hokejistů Emilem Kristkem, ale ze společné cesty nakonec sešlo. Tonda Panenka ale s manželkou do Vídně pojede. V Rapidu je stále velkou ikonou," říká s úctou k mistru Evropy z roku 1976 Patrik Ježek, který právě společně s Antonínem Panenkou patří mezi české fotbalisty, již v rakouském fotbale zanechali hlubokou stopu.

Odchovanec Viktorie Plzeň odehrál v Rakousku čtrnáct sezon a do historie nejvyšší soutěže se zapsal nesmazatelným písmem.
Ve sbírce úspěchů má pět titulů mistra rakouské bundesligy (dvakrát s Innsbruckem a třikrát se Salcburkem).

V roce 2011 se stal s 306 zápasy legionářem s největším počtem startů v rakouské lize, když překonal rekord Poláka Jerzyho Brzeczka.

Počet zápasů Patrika Ježka v nejvyšší rakouské soutěži se v roce 2013 zastavil na čísle 350, když v dresu Admiry Wacker Mödling ukončil aktivní kariéru a vrátil se domů.

S rodinou žije nedaleko Plzně, věnuje se tenisové dráze svých dvou dcer a kopačky obouvá už jen při utkáních staré gardy Viktorie Plzeň a Slavie Vejprnice.

Ježkovi patří ještě jeden zajímavý primát rakouské bundesligy – je totiž autorem nejrychlejšího gólu. V červenci roku 2007 v dresu Salcburku skóroval do sítě SC Rheindorf Altach už po po deseti vteřinách hry.

„Manželka mi dodnes vyčítá, že gól neviděla. Než se stačila na tribuně přivítat s ostatními manželkami a přítelkyněmi mých spoluhráčů, já už se radoval z gólu," směje se Patrik Ježek, který během svého dlouholetého působení získal v rakouském fotbale velké renomé.

Z Rakouska si odskočil jen na krátká angažmá do německého druholigového Karlsruhe a do pražské Sparty, vždy na půl sezony.

„Rakousko se stalo mým druhým domovem, mám tady spoustu přátel a kamarádů. Když se ale nachyloval konec mé hráčské kariéry, táhlo nás to s rodinou domů," svěřuje se.

Kromě fotbalu má přátele i mezi rakouskými tenisty, jeho kamarádem je například Dominic Thien, rakouská jednička a současný devatenáctý hráč světa.

„Do Vídně jsem chtěl původně jet i kvůli němu, protože v těchto dnech se tam hraje turnaj ATP. Dominic ale vypadl v prvním kole, takže nemám komu fandit," směje se.

Přátele má i v současném týmu Rapidu, dnešním soupeři Viktorie.

„S trenérem Zoranem Barisicem jsem hrál tři roky v Innsbrucku a dodnes jsme spolu v kontaktu. V Admiře pak byli mými spoluhráči obránci Stephan Auer, Christopher Dibon a záložník Stefan Schwab, kteří později přestoupili do Rapidu," vypráví.

Dnešní utkání Rapidu s Viktorií se bude hrát na stadionu Ernsta Happela, jehož atmosféru Patrik Ježek rovněž několikrát okusil.

„Za Austrii jsem tam hrál městské derby s Rapidem, v barvách Innsbrucku jsem tam zažil také finále rakouského poháru. Když je plno, je to pořádný kotel," zdůrazňuje.

I když už přes dva roky žije v Čechách, rakouský fotbal stále sleduje a dobře zná i hru Rapidu. „Klíčovým hráčem je odchovanec Bayernu Steffen Hoffman, který tvoří hru mužstva a perfektně kope standardky, na které si musí dát kluci z Viktorky velký pozor," upozorňuje. O tom, komu bude fandit, má jasno. „V Rapidu jsem nikdy nehrál, jsem Plzeňák, takže budu fandit Viktorce," dodává Patrik Ježek.