Po podzimní části Gambrinus ligy sezony 2010/11 vládla Viktoria zcela překvapivě tabulce se čtyřbodovým náskokem před pražskou Spartou.

V zimní přestávce došlo v hráčském kádru k některým změnám, připomeňme ty nejpodstatnější. Do tureckého Sivassporu zamířili stoper Jakub Navrátil a defenzivní záložník Tomáš Rada, naopak do Štruncových sadů se ze Slavie vrátil Petr Trapp a především odchovanec Martin Fillo z norského Vikingu Stavanger.

Součástí zimní přípravy bylo soustředění ve Španělsku, kde čekal vedoucí celek první ligy mezinárodní turnaj Copa del Sol, ale také řada dnů naplněných dalšími tréninky.

Prvním utkáním Viktorie ve Španělsku byl souboj se Šachtarem Doněck. Hrálo se v sobotu 29. ledna a Viktoria proti tehdejšímu osmifinalistovi Ligy mistrů nastoupila v této sestavě: Pavlík – Rajtoral (46. Jiráček), Bystroň, Neuwirth, Limberský – Horváth, Trapp – Petržela (73. Ševinský), Kolář (59. Ďuriš), Fillo (59. Bakoš) – Rezek.

Ve střetnutí výborné úrovně padaly branky až po obrátce. Ve 49. minutě zahrával Limberský trestný kop, míč poslal na Rezka, ten jej prodloužil na Koláře, který mířil přesně a Plzeň vedla 1:0.

Za pár minut už to mohlo být o dvě branky, ale po faulu na Petrželu poslal Horváth z trestného kopu míč těsně vedle branky. Potom spálil jasnou tutovku střídající Bakoš a na hřišti začal řádit ukrajinský Costa. Nejdřív mu stoprocentní šanci vychytal Pavlík, v 81. minutě však prošel obranou a vyrovnal na 1:1.

Minutu před koncem fauloval před vápnem Jiráček, dostal druhou žlutou kartu, následně červenou a z nařízeného trestného kopu střelecky disponovaný Costa rozhodl o výsledku – 2:1 pro Šachtar.

V nastaveném čase byl ještě vyloučen Ďuriš.

Trenér Pavel Vrba po utkání rozhodně nebyl zklamán. „Myslím si, že zápas s osmifinalistou Ligy mistrů přinesl výborný fotbal. Deset minut před koncem jsme vedli, ale potom nám docházely síly. Stále trénujeme dvoufázově."

Kouč ukrajinského soupeře Mircea Lucescu si po otočení výsledku viditelně oddechl a Viktorii pochválil. „Na lepší tým než je Viktoria, jsme v přípravě ještě nenarazili."

V osmifinále Ligy mistrů si vedl Šachtar výborně. Po výsledcích 3:2 a 3:0 vyřadil AS Řím a zastavila ho až ve čtvrtfinále Barcelona. Pozdější vítěz Ligy mistrů dvakrát vyhrál (5:1, 1:0).

Osud Viktorie na jaře 2011 je dostatečně znám. Na zájezdu ve Španělsku sice prohrála se Sportulem 1:4 a s Rapidem Bukurešť 0:1, ale na dalším kempu na Kypru už byla úspěšnější a tažení ligou vyvrcholilo v roce stoletého výročí od založení klubu slavným prvním mistrovským titulem…