Plzeň – Kdyby měla fotbalová Viktoria Plzeň stadion pro 20 tisíc lidí, na zítřejší souboj se Spartou – očekávanou bitvu Titánů – by ho spolehlivě vyprodala. Posledních 750 lístků zmizelo během pouhých 12 minut.

Nažhavený fotbalový národ se třese na šlágr ligového podzimu. Sice se v něm ještě zdaleka nerozhodne o titulu, ale nikdo nechce prohrát. Ani úřadující šampioni z Plzně, ani stávající lídr soutěže Sparta.

Zápas začíná v Doosan Areně zítra v 15.00 hodin.

O co se hraje? Pokud by plzeňská Viktorka zítra uspěla, dotáhla by se v tabulce na svého rivala. V opačném případě její tříbodová ztráta na klub z Letné naroste a parta ze západu by navíc mohla přijít o druhé místo. Plzeň však v minulé sezoně vyhrála oba vzájemné zápasy a od sparťanů doma nedostala gól už skoro pět hodin.

„Po právu jde o největší tahák podzimu, protože na sebe narazí dva nejúspěšnější české celky současnosti. Já osobně se těším. Jako hlavní kouč cítím zodpovědnost nejen za kabinu, ale za celý klub," říká plzeňský trenér Karel Krejčí.

Kdo je favorit? Sparta vede ligu a minulý týden senzačně remizovala na Schalke, zatímco Plzeň dvakrát za sebou padla. Nezvládla zápas Evropské ligy ve Vídni s Rapidem a pak prohrála i ligový souboj v Brně. „Právě v téhle situaci je pro nás Sparta ideální soupeř. Můžeme ukázat, na co máme," říká plzeňský útočník Michal Ďuriš.

Bookmakeři mírně favorizují Plzeň, sázkaři věří spíš Spartě.

Trenér Krejčí zase svým hráčům, že v souboji se Spartou je za vítězstvím požene touha napravit si reputaci.

„Sparta v reprezentační pauze překlenula menší krizi. Určitě jí pomohlo i utkání na Schalke a zápasy teď výsledkově zvládá. Dobře se jí rozehráli cizinci, tihle hráči nesmí dostat moc prostoru. Costa, Fatai, Konaté, k tomu Lafata, který dokazuje, že umí střílet branky," upozorňuje Krejčí na nebezpečí. „My ale hrajeme doma a s podporou skvělých fanoušků chceme smazat manko a našeho soupeře dotáhnout," vyhlašuje odhodlaně plzeňský trenér.

Ďuriš, nebo Lafata? Za zmíněného plzeňského kanonýra Ďuriše a sparťanského kapitána Davida Lafatu mluví jejich forma: oba zatím stihli devět gólů a perou se o korunu pro krále ligových střelců. Kromě Lafaty si plzeňská obrana musí dát pozor i na čiperného Nigerijce Fataie, jenž v posledních třech ligových mačích nasázel pět branek.

Najde Plzeň lídra? Když bylo zle, probudil partu ze západu letitý šéf Pavel Horváth. Jenže po minulé sezoně skončil a Plzeň hledá nového lídra, který by v krizi rychle vrátil týmu energii a pohodu. Horváth je teď asistent trenéra, ale potřebuje najít svoje alter ego na hřišti. A stoper Procházka je kapitánem teprve krátce.

Kdo bude pískat? Varianta s cizincem nejspíš bude aktuální až na jaře, kdy půjde 
o všechno. Teď komise rozhodčích ukázala na Jana Jílka, jenž duel Plzně se Spartou pískal i před rokem. Jílek patří ke zkušeným sudím a v civilu je starostou jihočeského Jankova.

Jak zápas sledovat? Pokud máte vstupenku do vyprodané arény, jste za vodou. Pokud ne, zbývá vám placený televizní kanál O2 sport. Další variantou je internet, například TV Tipsport.