V pátek pozdě večer totiž přiletěl z třídenního tréninkového pobytu v klubu druhé anglické ligy West Bromwich Albion. Do postele se dostal před půlnocí a už ráno ve tři čtvrti na sedm vstával na trénink Viktorie, který pod vedením asistenta trenéra Zdeňka Bečky absolvoval společně se spoluhráči, kteří neodjeli na sobotní zápas Tipsport ligy proti Jablonci.

„Spal jsem necelých sedm hodin a to je na mě málo. Z postele jsem ale vyskočil bez problémů, jako kluk jsem musel vstávat do školy už v půl šesté ráno,“ vzpomíná s úsměvem Michal Daněk.

Z Anglie se vrátil plný dojmů. „Bylo to super. Pohodová atmosféra v klubu, skvělé zázemí. Věci, nad kterých se v českém klubu někdy divíme, že je máme, jsou v Anglii samozřejmostí. Tři dny v Anglii jsem si užíval,“ vypráví Daněk.

V tréninkovém centru na okraji Birminghamu absolvoval tři tréninky. „První s trenérem brankářů a jedním mladým gólmanem, protože mužstvo mělo v té době volno. Ve čtvrtek a v pátek jsem se připojil normálně k týmu a připravoval se s ním,“ říká. „Oba tréninky byly herní, protože v sobotu čekal mužstvo ligový zápas. Úplně mě fascinovalo tempo při tréninku. I přes obrovské nasazení se hraje ohleduplně, nikdo do nikoho nezajíždí,“ všiml si brankář Viktorie.

Velkým pomocníkem Daňka při jeho pobytu v klubu byl český hráč v dresu Bromwiche Roman Bednář. „Pomáhal mně především jako tlumočník při tréninku. První noc jsem strávil v hotelu a druhou noc jsem přespal u Romana. Vyprávěli jsme si a vzpomínali na doby, kdy jsme spolu hráli za reprezentační mládežnické výběry,“ cenní si pomoci krajana Daněk.

Plzeňský gólman na ostrovech zanechal velmi dobrý dojem. Svědčí o tom i skutečnost, že zástupci anglického klubu přiletí na začátku příštího týdne k jednání s Viktorií Plzeň. „Trenér brankářů i hlavní kouč Tony Mowbray mně na rovinu sdělili, že o mne mají eminentní zájem. Jestli ale do Anglie odejdu, to záleží na jednání mezi kluby. Sám jsem na to moc zvědavý, jak to dopadne. Nechám se překvapit,“ říká.

Pokud se přestup v zimě neuskuteční, zklamný z toho prý nebude. „V Plzni se mi daří, jsem tu spokojený. Mám tu ještě dva půl roku smlouvu a není důvod někam utíkat. V potaz musím brát i rodinné záležitosti, přítelkyně bude v dubnu rodit a určitě zůstane doma v Ostravě. Rád bych u narození syna samozřejmě byl, ovšem může se stát, že odejdu do Anglie. Oba jsme připraveni na obě varianty. Přítelkyně podpoří mě a já ji,“ dodává Michal Daněk.