Po rozpačitém rozjezdu v lize a domácích ztrátách s Bohemians Praha 1905 (1:1) a Zlínem (0:2) už zase fotbalisté Viktorie Plzeň šlapou jako hodinky. 
V lize vyhráli potřetí za sebou a stoupající trend má i jejich herní projev.

Mužstvu prospěl průvan po porážce se Zlínem, kdy někteří hráči z týmu odešli a jiní přišli. Není dobré dělat předčasné závěry, zajíci se vždycky počítají až po honu. Vše ale nasvědčuje tomu, že cesta, na jakou se Viktoria pod trenérem Pivarníkem vydává, je správná.

Nová cesta

Do sestavy rychle zapadli noví záložníci Martin Zeman a albánský reprezentant Ergys Kace. Oba představují typy moderních středopolařů, jsou obratní, rychlí, s výbornou kopací technikou, což dokazují při zahrávání standardních situací i střelbě ze střední vzdálenosti.

„To souvisí s tím, o čem jsem už dříve hovořil. Hráči, kteří přicházejí do Plzně, musejí být hotoví fotbalisté. To je případ Ergyse Kaceho i Martina Zemana. Kace je fotbalista, který má neskutečný klid a přehled. Je to hráč, který nám tady chyběl. Dokáže dát přesnou diagonální přihrávku na krajní hráče, čímž naší hru zrychlí. Začal výborně, a dokud se mu bude takto dařit, v sestavě zůstane," uvedl Pivarník na adresu albánského reprezentanta, který za svůj výkon v utkání proti Karviné sklízel potlesk tribun.

Současně s příchodem obou rychlonohých záložníků jdou nahoru i výkony Tomáše Hořavy, což se výrazně projevilo v nedělním ligovém duelu s Karvinou, který Viktoria vyhrála díky dvěma jeho trefám.

„Rozjezd měl na začátku sezony pomalejší, ale poslední tři čtyři zápasy se dostal do dobré formy, je velmi silný na míči. Jsem na něj i na ostatní hráče hodně náročný. Ano, výkon Tomáše, ale i celého týmu jde nahoru. Stále je však co zlepšovat," zdůrazňuje Roman Pivarník.

Větší konkurence ve středu zálohy

Díky příchodu Kaceho a zlepšené formě Hořavy se ještě více zvýšila konkurence ve středu zálohy, kde mohou hrát záložníci Patrik Hrošovský a Jakub Hromada, které trápilo či trápí zranění. Až se oba úplně uzdraví, Pivarníka nečeká lehké rozhodování, koho do středu zálohy vybrat. „Bude to těžké, ale všechno záleží na hráčích, kteří nyní nastupují. Důležité bude, aby se jim dařilo tak, abychom vyhrávali a oni tím nepustili své konkurenty do sestavy. Samozřejmě i nadále bude vzhledem k nabitému programu docházet k menší rotaci dvou tří hráčů," připomíná kouč.

A v čem spatřuje trenér Pivarník největší progres 
v herním projevu týmu od zápasu se Zlínem?

„Jsme silnější na míči i v kombinaci, od zápasu se Zlínem jsme lepší i v represinku a tím pádem i v organizaci hry. Některé věci ovšem musíme ještě zlepšit. Pracujeme stále na rozehrávce a centrech ze stran, což předtím v naší hře chybělo," říká kouč, který zmínil nabitý program svého týmu.

V poháru proti Hlučínu

Už ve středu čeká Viktorii utkání domácího poháru 
v Hlučíně proti třetiligovému celku, v sobotu večer pak ligový zápas v Teplicích. Někteří hráči si proti Hlučínu odpočinou, ale k velkým změnám nedojde. „Například Matějů už má odehráno čtrnáct ostrých zápasů, volno dostane ještě 
i brankář Kozáčik, i když už začne s tréninkem. Pošetříme i Ďuriše," říká.

Odpočívat bude nejspíš i stoper Hubník, který odkulhal ze hřiště po ostrém zákroku karvinského Panáka, jenž byl za zákrok na plzeňského stopera vyloučen.

„Věřím, že Roman bude na ligu v pořádku. Na post stopera máme na dvě místa jen tři hráče," upozorňuje trenér Viktorie Plzeň Roman Pivarník.