Domácí, kteří mohutnými jarními výkony směřují k záchraně, začali utkání s favoritem aktivně a hned ve druhé minutě si vytvořili první střelecký pokus. Po dobře zahraném rohovém kopu ale jeden z forvardů Rapidu mířil hlavou jen těsně mimo.

V 5. minutě zápasu se už skóre přitažlivého derby měnilo. Po levé straně se kolem bránícího hráče prosmýkl agilní Daniel Matějka a přeloboval Tomáše Pflegera v brance Petřína. Na brankové čáře ještě jeden z obránců sice vykopával míč, ale podle mírně zpožděného rozhodnutí sudích to už nestihl – 1:0.

FC Viktoria Plzeň - FK Dukla Praha
Viktoria se rozloučila s Rajtoralem a vyhrála nad Duklou

Místo, aby vstřelená branka Rapid nakopla, měla úplně opačný efekt. Petřín svého soupeře od této chvíle přehrával a vyrovnání viselo ve vzduchu. V 11. minutě se parádním zákrokem po závaru v pokutovém území domácích ještě blýskl brankář Petr Beke, na pokus petřínského Patrika Šmídla z 25. minuty byl už ale krátký – 1:1.

Zbytek prvního poločase se odehrával podle očekávaného scénáře. O trochu více aktivnější byl vedoucí tým krajské tabulky, ale srdnatě bojující domácí ho do vyložených šancí příliš nepouštěli.

Do druhého dějství vlétli hosté jako uragán. Trpělivě drželi míč a vytvořili si tlak, ovšem dlouho bez gólového efektu. Souboj v tu chvíli nabíral na obrátkách a emoce na hřišti by se daly krájet. V 59. minutě neunesl tíhu okamžiku domácí útočník Vladimír Žák, který po odmávaném ofsajdu zakopl míč a po zbytečné diskusi s rozhodčím uviděl druhou žlutou kartu – vyloučení a citelná ztráta pro domácí soubor.

Závod Predator Race
OBRAZEM: Drsný závod v ulicích Plzně si zkusilo přes dva tisíce běžců

Rapid ale i přes početní nevýhodu bojoval až do závěrečného hvizdu a nakonec dokázal dotáhnout duel do penaltového rozstřelu, ve kterém byl také úspěšnější a získal tak cenné dva body.

Komentář trenéra Rapidu Jaromíra Myslivečka:

Mužstvo jako je Petřín se neporáží každý den. Utkání mělo agresivní a velmi bojovný náboj z obou stran. My jsme na to trošičku doplatili, protože jsme posledních třicet minut hráli v deseti. Kluci ale na hřišti nechali všechno a z tohoto pohledu si myslím, že jsme si body zasloužili.

Rapid Plzeň – Petřín 1:1 (1:1), 5:4 na penalty

Branky: 5. Matějka – 25. Šmídl.
Rozhodčí: Mazanec - Mazán, Pálek.
ŽK: Čupalka, Harmady, Žák (2x), Matějka, Kovařík - Šmídl, Lisý, Hartl, Levý, Vohrna, Šulc.
ČK: 59. Žák (Rapid).
Diváci: 90.

Rapid Plzeň: Beke – Šindelář, Nový (48. Gesl), Buček, Hajšman, Šimandl (88. Kovařík), Čupalka, Harmady, Žák, Matějka, Davídek (80. Klekner). Trenér: Jaromír Mysliveček.

Petřín: Pfleger – Zoubek, Škarda (46. Papáček), Motl, Světlík, Lisý, Šmídl (60. Chocholatý), Hartl (46. Vohrna), Levý (80. Šulc), Bendl, Bednář. Trenér: Radek Vodrážka.