Velkou zkouškou projdou hned v úvodu fotbalisté divizního Petřína, které čeká ve viktoriánském azylu v Luční ulici pekelný souboj s vedoucí karlovarskou Slavií. Podzimní vzájemný zápas ale skončil překvapivou remízou 0:0. Na penalty pak vyhrál plzeňský klub.

„Asi bych se vůbec nezlobil, kdyby se historie opakovala a my proti Varům vybojovali dva body. Byl by to takový malý fotbalový zázrak,“ ohlíží se za podzimní konfrontací trenér Petřína Radek Vodrážka.

„Favoritem je sice jednoznačně soupeř, ale my uděláme maximum pro to, abychom ze hřiště neodešli s prázdnou,“ říká odhodlaně.

A jak je na to tým, který se bude na jaře rvát o záchranu, zdravotně? „Nejsme na tom nejlépe, kvůli různým peripetiím nám vypadlo sedm hráčů. Z kádru áčka máme k dispozici jen jedenáct kluků. Soupisku pro zítřejší utkání s Vary doplníme o hráče z dorostu,“ vysvětluje hlavní trenér divizního nováčka.

První mistrovské utkání v roce 2018 čeká také fotbalisty třetiligových Domažlic. Svěřenci trenéra Pavla Vaigla zajíždějí v neděli odpoledne do Nymburku, kde se o tři body utkají s tamním Polabanem. Ačkoliv v tabulce pravdy patří Nymburku poslední místo, tak Jiskra podle trenéra Pavla Vaigla bude muset o důležité body pořádně zabojovat.

"Takové ty první zápasy vždycky jsou. Ty nemají favorita. Pro hráče to po náročné zimní přípravě, kde se hrálo převážně na umělce, bude první kontakt s přírodní trávou. A podle mě to bude spíše boj než nějaký pohledný fotbal,“ míní domažlický kouč Pavel Vaigl.

„Cíl je ale jasný. Rádi bychom v Nymburku vyhráli, ale víme, že nás nečeká nic jednoduchého. Bude to prostě boj,“ uvádí Vaigl, kterému na nedělní utkání ve 204 km vzdáleném Nymburku budou chybět čtyři hráči. „Na to se ale nechceme vymlouvat. Máme dost kvalitní a zkušený kádr. Navíc dostanou příležitost i jiní kluci, pro které to bude cenná zkouška,“ nehledá výmluvy úspěšný trenér Jiskry Domažlice.

V PŘEŠTICÍCH SE HRÁT NEBUDE. BEZ FOTBALU BUDOU I KLATOVY

Fotbalisté Přeštic a Klatov si na své první soutěžní vystoupení v jarní části divizní skupiny A budou muset ještě počkat. Přeštice měly zítra původně sehrát zápas 16. kola proti Jankovu, kvůli špatnému stavu hrací plochy se ale hrát nakonec nebude.

„Museli jsme to odložit. Terén na hřišti v Přešticích je zatím příliš zmrzlý a byl by pro hráče nebezpečný,“ vysvětlil nepříjemnou situaci sekretář fotbalových Přeštic Ladislav Langmajer.

„Nyní jednáme o náhradním termínu. Vypadá to, že by se utkání mohlo dohrát 2. dubna. Stoprocentní to ale ještě není,“ dodal.

O víkendu si nezahrají ani hráči Klatov, kterým byl odložen nedělní duel v Sedlčanech.

VÍKENDOVÝ PROGRAM

ČFL, 18. kolo, neděle 14.30: Polaban Nymburk – Jiskra Domažlice.

DIVIZE A, 16. kolo, sobota 11.30: Petřín Plzeň – Slavia Karlovy Vary (UMT Luční), 14.30: Senco Doubravka – Mariánské Lázně (UMT Senco Doubravka, hřiště 2).

KRAJSKÝ PŘEBOR, 16. kolo, sobota 10.15: FC Rokycany – Chotíkov, 14.00: Baník Stříbro – Rapid Plzeň (UMT Stříbro), 14.30: Žihle – Slavia Vejprnice (UMT Žihle), Start Luby – Horní Bříza, FK Tachov – Mýto, Jiskra Domažlice B – Holýšov (UMT Domažlice), neděle 14.30: Sušice – Nýrsko (UMT Sušice).

I. A TŘÍDA, 16. kolo, sobota 11.00: Kralovice – Košutka (UMT Žihle), 14.30: Žichovice – Mochtín, Zruč – Nepomuk (UMT Zruč), Chlumčany – Horažďovice, 18.30: Černice – Bolevec (UMT Luční), neděle 12.15: Rokycany B – Svéradice (UMT Čechova), 14.30: Mrákov – Tlumačov (UMT Horšovský Týn), Bukovec – Křimice.