Do Viktorie Plzeň přestoupil z Jablonce už v zimě, ale jaro ještě strávil na hostování v týmu ze severu Čech. V létě se obránce Luděk Pernica zapojil do přípravy Viktorie. Osmadvacetiletý konstruktivní stoper svými výkony v přípravných zápasech dává znát, že bude pro mužstvo českého mistra posilou.

V Plzni už jste přes měsíc. Jak jste se za tu dobu sžil s novým kolektivem?
Jak kabině, tak po herní stránce nevidím žádný problém. Snažím se plnit to, co po mně trenér požaduje.

Chce po vás trenér Vrba jiné věci, než na jaké jste byl zvyklý v Jablonci?
Nějaké nové prvky tu jsou. Trenér mě upozornil u videa nebo při tréninku, co po stoperech bude chtít. Trenér Vrba požaduje přesnou přihrávku od stoperů dopředu, nebrání se ani tomu, aby stoper či krajní obránci vyjeli do útoku. To mně vyhovuje.

Můžete vyjmenovat nějaký konkrétní prvek, který jste si musel osvojit?
Třeba kde má být moje postavení, když krajní bek zakládá útok.

Jak se vám hraje ve stoperské dvojici s Romanem Hubníkem?
Je to obrovsky zkušený hráč. Ve dvojici je tím, co více mluví a diriguje. V tom mám výhodu, že se tak mohu soustředit více na sebe. V Jablonci to mluvení bylo spíše na mně, ale to mně nedělá problém.

V čem je to teď pro vás po letech v Jablonci největší změna?
V Plzni je po letech úspěchů velký tlak na hráče získat další trofeje. To je asi ta největší změna. Je tu také velká konkurence, když si vezmu post po postu, na každý jsou tady dva tři hráči. Něco se vám nepovede a už je za vás náhrada. Abyste si místo v sestavě udržel, musíte podávat co nejlepší výkony.

FC Viktoria Plzeň - FK Teplice
Zapojte se do soutěže s Viktorií a získejte dres pro novou sezonu

V Plzni jsou dvě jedenáctky, z kterých by každý hráč nastupoval v jiných klubech v lize v základní sestavě. Je konkurenční prostředí ve Viktorii to, co jste hledal, co vás v kariéře posouvá dál?
Ta první část otázky, to bych asi lépe neřekl. Každý z hráčů ve Viktorii by v jinde v české lize hrál v základu. Ano, konkurence vás posouvá dopředu. Když máte své místo jisté, může dojít k uspokojení, což by se nemělo stávat. Já jsem za konkurenci rád, ve Viktorii jsou další tři kvalitní stopeři. Bude záležet jen na výkonech, na tom, zda se bude dařit.

Pomáhá vám v motivaci také skutečnost, že pokud si udržíte místo v základní sestavě, máte velkou šanci zahrát si Ligu mistrů, což je snem každého fotbalisty?
Je to sen, to je pravda, moc fotbalistů v Česku si Ligu mistrů nezahraje. Tohle musí být motivací pro každého. Jak říkám, je to jen o výkonech a o tom, jak se bude dařit na začátku sezony v prvních zápasech v lize.

Převládá ve vás těšení na Ligu mistrů nebo respekt z tak prestižní soutěže a z toho, jak skvělé hráče tam můžete potkat?
Spíše je to o tom těšení se. To, že nastoupím za nový klub, který si vybojoval účast v základním skupině Champions League. Zahrát si před vyprodanou Doosan Arenou, to je pro mne obrovská motivace.

Máte soupeře, kterého byste si ve skupině přál, nebo hráče, proti kterému byste si rád zahrál?
Jednoznačně Real Madrid, a to i po odchodu Ronalda do Juventusu, i když jsem si ho nikdy nedokázal představit jinak než v bílém dresu.

Na kterého soupeře se těšíte v české lize?
Určitě na zápas devátého kola proti Jablonci (usměje se), bude to hned po prvním zápase ve skupině Ligy mistrů. V Jablonci jsem strávil čtyři pěkné roky, mám tam spoustu kamarádů, takže na zápas proti nim se těším asi nejvíce. Speciální pro mne ale bude i vůbec první zápas za Viktorku proti Dukle, pokud nastoupím.

Pavel Vrba.
Kádr je silný a zajímavý, říká kouč Pavel Vrba

S Janem Kopicem jste hrával v Jablonci, on vzpomínal na vaše přesné přihrávky na krajní záložníky. Už jste si oživil spolupráci s ním?
Můj první rok v Jablonci byl velmi úspěšný, skončili jsme v lize třetí. S Kopim jsme hrávali na pravé straně, já pravého stopera a on pravého záložníka. Věděli jsme, co můžeme jeden od druhého očekávat. On čekal moje průnikovky, sbíhal si do středu. Myslím, že na tu spolupráci můžeme v Plzni navázat.

V Plzni jsou čtyři kvalitní útočníci. Je to pro vás při tréninku jako pro obránce příležitost k dalšímu posunu tím, že hrajete proti tak silným forvardům?
Všichni čtyři jsou takoví divočáci, nedají vám nic zadarmo a hrají velmi dobře tělem. Jsou velmi silní a pro mne je těžké se na ně dostat. Musíte na ně jít chytře, až vyčůraně. Souboje s takovými útočníky vás ale posouvají dál.

S kým jste v mužstvu nejvíce v kontaktu?
To bych nerozlišoval, bavím se se všemi. Občas doletí na moji hlavu nějaký vtípek, ale mě to nevadí, s tím nemám problém. Při soustředění v Rakousku jsem bydlel na pokoji s Romanem Procházkou, s tím se hodně bavím, stejně jako s mladšími kluky, Chorasem (Tomáš Chorý), Havlasem (Milan Havel) či Aldou Čermákem.

Je kabina rozdělená na mladé a staré?
Na každém tréninku slyším vtípky, spíše staří na mladé, ale i naopak. Každý si vystřelí z každého, ale kabina je soudržná.

V některých přípravných zápasech jste zkoušeli hru na tři obránce. Myslíte si, že to může být reálná varianta do nové sezony?
Může to tak vyznít. Když si vzpomenu, tak jsme to hráli ještě ve Zbrojovce Brno za trenéra Kotala. Když jste pak měl pět záložníků, tak ty prostory tam byly, a když jste je uměl využít, byla to zbraň. Musí to ale být propracované.

Michal Forejt (vlevo), Kateřina Skypalová a Jakub Forejt.
Skypalová je sedmá na světě. Diskař Jakub Forejt devátý

Luděk Pernica
Narodil se 19. června 1990 v Boskovicích. Výška:186 centimetrů. S fotbalem začínal v ASK Blansko, odkud ještě jako žák přestoupil v roce 2000 do 1. FC Brno. Přes dorost a B tým se propracoval do A mužstva, kde na jaře 2010 debutoval. V létě 2014 přestoupil do FK Baumit Jablonec, kde se stal klíčovým hráčem. Na začátku letošního roku přestoupil do Viktorie Plzeň, ale jaro ještě strávil na hostování v Jablonci. Na kontě má jeden start za reprezentaci ČR do 20 let.