Když se ve vzpomínkách vrátíte přesně o pět let zpátky do 8. října 2008, co se vám vybaví jako první?
Především to, že jsem přišel do klubu, který měl před sezonou vyšší ambice, než na jakém místě v tabulce se právě pohyboval. Plzeň tehdy před reprezentační přestávkou prohrála ve Zlíně 0:2, a to asi byla poslední kapka, majitel a vedení se rozhodli vyměnit trenéra. Přiznám se, že mi bylo trochu líto Jardy Šilhavého, kterého jsem vystřídal. On hlavně v poslední době prokazuje, jak výborný je trenér.

Co rozhodlo, že jste přijal nabídku Plzně?
Do Plzně jsem šel hlavně proto, že jsem spoustu hráčů znal a věřil, že mají na to hrát ve vyšších patrech tabulky, než se tehdy Viktoria nacházela. A pak jsem také věřil, že dostanu více prostoru než můj předchůdce Jaroslav Šilhavý. V českém fotbale je to v začátku angažmá nového trenéra hlavně o dostatku trpělivosti vedení klubu. Mojí výhodou rovněž bylo, že mužstvo už bylo tři měsíce pohromadě a já do toho naskočil. Postupně si všechno sedalo, ale trvalo ještě nejméně rok, než se všechno vyladilo.

Bylo pro vás silnou motivací vytvořit tým z hráčů, které v jiných klubech, především ve Spartě, odložili jako neperspektivní?
Ano. A byla také výhoda, že většina hráčů, kteří tehdy do Plzně najednou přišli, byli z jednoho klubu. Oni se navzájem znali a atmosféra v kabině byla prakticky stejně pozitivní, jako je teď. Nebylo to o tom, že by noví hráči zabírali místa těm bývalým, protože těch změn bylo hodně. Později se ukázalo, že to byl správný tah.

Měl jste kromě Plzně i jiné nabídky?
Den poté, co jsem se domluvil s Plzní, jsem dostal velice zajímavou nabídku z jednoho špičkového slovenského klubu. Já už ale dal slovo Plzni a na tom jsem nechtěl nic měnit.

Jak vzpomínáte na první zápas na lavičce Viktorie proti pražské Spartě?
Byl to zajímavý zápas, na který si dobře vzpomínám. Sparta byla tehdy ve stejné situaci jako Viktoria, také během reprezentační přestávky vyměnila trenéra, přišel tam Pepa Chovanec. Byl to souboj dvou nových trenérů v mužstvu. Sparta vedla a Honza Rezek potom vyrovnával na konečný výsledek 1:1.

Celý rozhovor v dnešním Plzeňském deníku