Třetí díl seriálu se odehraje na západě Čech. V neděli od 10.10 hostí v utkání IV. třídy severního Plzeňska domácí fotbalisté Sokola Kozojedy svého rivala – Sokol Vysoká Libyně. Přímý přenos začne v 10.00 hodin. Utkání přiblíží televizním divákům stejně jako při ligových utkání Vlastimil Vlášek, Luděk Zelenka a David Kalous. Připraveny jsou předzápasové, poločasové a pozápasové rozhovory s hráči a trenéry.

V místním kulturním domě se uskuteční také veřejná pozápasová tisková konference, které se zúčasní trenéři a kapitáni obou týmů a také jejich patroni – domácí tým Sokola Kozojedy zastupuje asistent trenéra Viktorie Plzeň Pavel Horváth, patronem Vysoké Libyně je plaský rodák a trenér české reprezentace do 21 Vítězslav Lavička.

„Je to pro nás samozřejmě velká událost a na zápas se pečlivě připravujeme nejen po sportovní stránce. Chceme být na tak velkou akci co nejlépe připraveni. Děláme brigády, opravujeme lavičky, natíráme plot,“ líčí přípravy na velkou událost v historii klubu Jaroslav Vodrážka, člen výboru Sokola Kozojedy, který předtím třináct let vykonával funkci jednatele fotbalového oddílu. V obci s pěti sty obyvateli se stará rovněž o pořádání kulturních akcí. „Věřím, že si fotbaloví fanoušci nenechají takový svátek fotbalu ujít. Máme připraveny nejen klobásy, guláš a pivo, což k fotbalu neodmyslitelně patří, ale také pestrý doprovodný program pro dospělé i děti,“ láká Jaroslav Vodrážka fotbalové fanoušky na nedělní televizní zápas Kozojed.

Házenkáře čeká dnes večer velké finále.
Velké finále je tu. Házenkáři Plzně i Dukly ještě neprohráli

Vstupné na utkání je dvacet korun pro muže, ženy a děti mají vstup zdarma. Jasným favoritem zápasu jsou domácí fotbalisté Sokola Kozojedy. V tabulce jim patří se sedmadvaceti body třetí místo, zatímco Sokol Vysoká Libyně se v nejnižší soutěži severního Plzeňska krčí na posledním desátém místě se ziskem pouhých pěti bodů.

 „Na podzim nás Libyně u sebe doma potrápila, vyhráli jsme těsně 2:1. U nás ale vyhrála naposledy před jedenácti lety, takže věřím, že úlohu favorita zvládneme. Když uhlídáme nebezpečného útočníka Jindru, mělo by to být bez problémů,“ říká trenér Sokola Kozojedy Pavel Volín starší, který připouští, že výkon jeho týmu může negativně ovlivnit i přítomnost televizních kamer. „Je to pro nás všechny velký zážitek, ale mám obavy, aby se klukům z kamer nerozklepaly nohy,“ doufá trenér.

Stejné obavy má i trenér hostující Vysoké Libyně Miroslav Šlechta. „Někteří kluci z toho mají respekt a váhají, jestli nastoupí. Věřím, že se mi nakonec podaří dát dohromady jedenáctku,“ doufá trenér Miroslav Šlechta. Aktuální formu domácího týmu může ovlivnit i sobotní vesnická zábava – do Kozojed přijede koncertovat skupina Sifon. „Věřím, že si kluci životosprávu ohlídají. Podle mých informací si dali hranici maximálně tří piv,“ usmívá se Pavel Volín starší.

Zápas bude mít i bohatý doprovodný program, který připravila agentura Public Football a podpořily společnosti Fortuna či Gambrinus – fotbalové klece, střela na branku, fotokoutek. Součástí jsou i soutěže – Fortuna Kop štěstí v poločase, kdy může každý vyhrát peněžní odměnu, nebo soutěž o Sony Playstation 4. Každý divák si pak může s Fortunou tipnout i na výsledek zápasu.

Předpokládané sestavy
Kozojedy: V. Hach – Jiskra, Tichý, T. Hach, Zábranský – Görner, Volín ml., P. Pánek, Krev – M. Pánek, Karlíček. Trenér: P. Volín st.
Vysoká Libyně: Štrunc – D. Horký, Kučera, Hubka, Boháč – Janáček, Hájek, Kopka, Pacourek – Jindra, Šípek. Trenér: M. Šlechta.